Milyen kerékfűzési módok vannak? Hány keresztre fűzzem a kereket?

Speciális fűzési módokra, illetve csavart küllőkkel befűzött kerekekre itt nem térünk ki, maradjunk az elterjedt, küllőkeresztezési módoknál:

A keresztek számát az alábbi ábra mutatja

A képen látható, hogy a fekete és piros színnel jelölt küllők hányszor keresztezik egymást. Ez jelenti a keréknél, hogy mekkora hajtásirányú merevséggel bír. Megjelöltük az adott küllőre ható hajtó/fékezőerőt, mely minél kisebb szöget zár be a küllővel, annál jobb az erőátvitel. Ez a kerék építésének egyik sarkalatos szempontja.

- A radiális fűzés a legkevésbé ellenálló a csavaró igénybevételre, ezért nem alkalmas hajtott keréknek, vagy tárcsafékes elsőkerék fék oldali fűzési módjának. Fontos, hogy ilyen fűzési módot csak olyan agyaknál alkalmazzunk, melyekhez a gyártó megadja a radiális fűzés lehetőségét! Azoknál az agyaknál, ahol a perem külső része túl vékony, peremrepedést, vagy törést okozhat a radiális fűzés.

- 2 keresztre fűzhetünk V-fékes, vagy országúti kerekeket minden későbbi probléma nélkül

- 3 keresztre fűzik a legtöbb MTB/Trekking kerékpár kerekét, ez már kellően jó erőátvitelt biztosít. A küllőre ható erő közel egy vonalba esik a küllővel. Nagy testsúly esetén is ezt szoktuk ajánlani, mert a mai jó minőségű felnik és küllők, megfelelő tartást adnak, és az agyperemnek is ez adja a legegyenletesebb terhelést.

- 4 keresztre fűzzük azokat a kerekeket, melyek maximális hajtásterhelést kapnak. Ügyelni kell arra, hogy magas agyperem és kis felniátmérő esetén ez a szög már negatív szög lesz, és a 2 vagy 3 keresztes fűzés ad optimális megoldást.

 

Ha nem vagy biztos a dolgodban, bízd ránk nyugodtan a munkát. Tudj meg szolgáltatásunkról többet ITT

Mennyire találtad hasznosnak?

4.9
(20 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.