Nem működik a tolatólámpa a kerékpárszállítómon, 7 pólusú vonóhorog csatlakozóm van

Igen, ez sajnos ismert hiányossága a 7 pólusú kivezetéseknek, meg is mutatjuk miért:

 

A vonóhorogora szerelhető szállítók nagy része a mai gyakorlatnak megfelelően 13 pólusú vonohorog-csatlakozással érkezik a gyárból, ahogyan a manapság forgalomba hozott autók, és vonóhorgok nagy része is.

A régebbi csatlakozások még 7-pólusúak voltak, melyek csak a lenti képen is látható, alapvető világítási funkciókhoz adtak kivezetést. A vezeték kiosztáson látható, hogy melyik kivezetés (pólus), melyik lámpa működtetéséért felelős. A lakókocsik elterjedésével azonban igény támadt további elektromos funkciók átvitelére is a vontatmányra (állandó és kapcsolt (+) vezetőek a lakókocsiban található elektromos fogyasztók tápellátására, ezek külön testelésére, valamint a nagyobb vontatmány miatt a vontatmány saját tolató lámpájának kapcsolására), ezért bővült a csatlakozóban a pólusok száma, és lett 7 helyett 13 kivezetés. 

Bár a gyártók biztosítanak átalakító adaptert termékeikhez, azok, csak a meglévő 7 pólus kivezetését tudják átalakítani az új, 13-as kiosztásra, így pl a tolatólámpa funkciója ezeken a szállítókon nem érhető el.

Mennyire találtad hasznosnak?

5
(1 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.