Hogyan óvd meg kerékpárod az őszi/téli hónapokban

Akinek bringája van, rossz ember nem lehet!

Az azonban már más kérdés, hogy ki mennyire foglalkozik kerékpárja állapotával. Talán nem túlzunk, hogy azt mondjuk, ez is olyan mint bármelyik másik kapcsolat az életünkben: Ha törődsz a kerékpároddal, többszörösen meghálálja, más hangulatban ülsz rá, ha szép, és minden működik, és a zsebeden is érezni fogod a különbséget!

A derűs őszi/téli napokon nagyszerű tekerni, sokszor jobb is, mint a nyári hőségben. Ilyenkor kevésbé kell aggódni a napszúrástól, vagy a folyadékveszteségtől, izmaink is jobban tudnak működni, tehát semmi komoly akadálya nincs annak, hogy megfelelő ruházatunkban tovább fajluk a kilométereket bringánk nyergében.
Ám hiába a megfelelő öltözék, ha október végétől a hűvöseb, esős, vagy esetleg fagyos napok új kihívások elé állítják szeretett bringánkat. Bár életünk minden területén drága ápolószerekkel találkozunk, - és itt nem csupán a ruháinkra gondolunk - speciális tisztító szerekkel takarítjuk a monitort, meg a TV-t, megint más szerrel védjük a cipőnket, kocsinkat. Ez nem sznobság, egyszerűen tudjuk, hogy meg kell védeni őket a szennyeződésektől, és nem is lehet akármivel tisztítani ezeket..
A kérdés: Miért bánnánk másképpen az akár többszázezres bringánkkal, ami még jobban ki van téve a környezeti hatásoknak?
A bringád is ugyanilyen körültekintő bánásmódot érdemel, hogy hosszútávon is tökéletes állapotban ülhess rá!

A kerékpár rettegett ősellensége a víz, a só és a sár.

Attól függetlenül, hogy terepen, vagy városban tekersz, a felverődő víztől és sártól mindenképp védened kell a kerékpár alkatrészeit.

Ezek ugyanis a bringa minden alkatrészére káros hatással vannak, fokozottan koptatják a hajtást, a fékbetéteket. Beszivárognak a csapágyakba, ahol komoly mechanikai rombolást végezhetnek, és nem utolsó sorban a vázra szerelt alkatrészek illeszkedéseinél komoly problémákat okozó korróziót indíthatnak el. A bringa szempontjából tehát elég csak egy rövid - akár csak pár perces - zápor, az eredmény nagyjából ugyanaz, mintha egész nap esőben róttad volna a kilométereket. Egy hirtelen lezúduló pár perces eső képes bejutni a csapágyakba, kopottabb szimmeringek esetén a teleszkópon belülre, a nyeregbilincsnél a váz belsejébe, vagy akár a küllőfuratokon keresztül a felnibe, ha belemegyünk egy nagyobb pocsolyába. 

Mi tehetsz ellene?

1/3. lépés: Tartsd távol a koszt!

A legjobb védelem, ha a szennyeződés el sem jut a bringáig. Vagy vitrinben tartjuk tehát kedvencünket, vagy ha kimegyünk tekerni, megadjuk a megfelelő védelmet. Az első és legfontosabb tehát a sárvédő, ami a felverődő víz és sár nagyrészétől megvédi a ruházatunkat, a vázat és alkatrészeket. Az ideiglenesen felrakható gyorsrögzítésű változatok nagyszerű átmeneti megoldást biztosítanak, de a stabil pálcás megoldásokat nem tudják tökéletesen helyettesíteni. Ezek ívhossza is nagyobb, és a rázósabb utakon is jobban tartanak, nem „lifegnek” oldalra, így a ruhát és a bringát is jobban védik.

Érdemes szem előtt tartani ezek szerelhetőségét,és élettartamát: Az olcsóbb "Noname" modellek bár megfelelőek alkalmi használatra, könnyebben deformálódnak, nem említhetők egy kalap alatt a márkás, nagy múltú gyártók, minőségi termékeivel. Az SKS sárvédők 5 év garanciával, és minőségi szerelvényekkel érkeznek, a pálcás modelljeik stabilak, és a rozsdamentes alkatrészekkel érkező prémium modelljeik, szinte elnyűhetetlenek. Ritkaság ma már, de ezek tényleg évtizedekig is hozzák ugyanazt a minőséget!

Válaszd az igényeidnek megfelelőt!

  Mutasd a Gyorsrögzítésű sárvédőket!     Mutasd a Pálcás sárvédőket!

 

A megfelelő szélesség kiválasztása kulcs fontosságú, különben mellette is ki tud csapni a víz.

Kapcsolódó kép

Ha van sárvédőnk, az már félsiker, de sajnos elkerülhetetlen, hogy menet közben valamennyi víz fentről, vagy lentről a bringa alkatrészeire kerüljön.

Apró kitérő a bringa szállításához: Ha autóval utazol és nem az utastérben hordod a bringád, akkor ha elkap egy eső, sajnos minden alkatrész fokozottan ki lesz téve a beázásnak. Ezek a tömítések nem arra készülnek, hogy 130-as tempónál ellenálljanak a menetszél által bepréselt víznek. Ilyenkor a világítást mindenképp le kell venni, vagy ahogy egy Pedelec motorját/akkuját is szoktuk: le kell egy nejlonnal takarni az érintett részeket. Ez elegendő megoldás átmenetileg.

2/3. lépés: Előzd meg a bajt!

Ha igazán hosszú életű bringát akarunk magunknak, szánjunk rá néhány órát, hogy a víznek, sárnak kitett részeket előzetesen konzerváljuk.

A legkritikusabb pontok, amik elhanyagolása komoly kiadásokhoz vezethet:

  • középcsapágy, hajtáselemek, teleszkópok, kerékagyak forgó és csúszófelületei, tömítései,
  • csapágyak, kerekek, nyeregcső illeszkedése a vázban,
  • kormánycsapágy alsó része,
  • kulacstartó, sárvédő, csomagtartó rögzítési pontjai

Az illeszkedéseket, ahol az egyes alkatrészek találkoznak (pl középcsapágy, nyeregcső, kormány-kormányfej találkozása) szerelő pasztával kenjük át. Ide könnyen beszivárog a víz, a folyamatos mozgás miatt a legmélyebb pontra is bevisz magával némi port, és az eredmény megfejthetetlen eredetű recsegés-ropogás lesz, és egyúttal elindul egy lassú, de annál biztosabb korrózió, amitől az alkatrészek annyira össze tudnak „gyógyulni”, hogy aztán ember legyen a talpán aki, roncsolás nélkül szét tudja majd szedni. Ennek a vége legtöbbször a megszakadó kulacstartó, vagy sárvédő-rögzítő menet, vázba „rohadó” nyeregcső, vagy középrész.. Egyik sem felemelő érzés, ha belátjuk minimális odafigyeléssel megelőzhető.

Mindenre van tökéletes megoldásunk! Szerezd be most a szükséges anyagokat!

   Zsírok    Olajok    Szerelő paszták

 

A forgó alkatrészek (kerékagyak, kormánycsapágy, hajtás, váltógörgők, váz-forgáspontok) csapágyait gyárilag jobb vagy rosszabb tömítések védik meg a portól, víztől. Bizony itt sincs tökéletes megoldás, a víz meg fogja találni idővel az útját, ezért itt is, használattól függően legalább félévente (de aki esőben jár kel minden nap, nyilván legalább hetente) érdemes rájuk nézni, hogy az adott csapágy (illetve annak tömítése) tökéletesen látja el a feladatát. Ha nem fut tökéletesen a csapágy, vagy a zsír már elkoszolódott, alaposan ki kell tisztítani, és új zsírral átkenni az adott alkatrészt.

hajtáslánc állapotára és kenésére érdemes kiemelten figyelni, mivel az esőben összeszedett homokos/saras víz beszivárog a láncszemek belsejébe, és rohamtempóban rövidíti a lánc élettartamát. Nedves időben valószínűleg minden bringázást követően át kell törölni a láncot, és megolajozni. Szép lenne, de tévhit, hogy olyan erősek legyünk, hogy "megnyújtsuk" a láncot. A lánc köznyelvben "nyúlásnak" nevezett kopását a lánc forgópontjaink kopása okozza. Egy megkopott lánc a szemek lógása miatt ténylegesen hosszabb lesz, és ez okozza a legnagyobb problémát, nevezhetjük viccesen itt "láncreakciónak", hiszen ezután a "megnyúlt" szemek nem ülnek be a lánckerekek aljára, hanem azok tetején kezdenek futni, azok tetejét kezdik koptatni. Mivel itt amúgy is kevesebb az anyag a fogak kialakítása miatt, már gyorsabban, és szemmel is látható lesz a kár: a fogak hegyesebbé válnak, és mivel nem ülnek be a megfelelő pontra, a lánc ugrani kezd rajtuk.

Mi kerül fel egyből a kár-listára? Lánc, fogaskeréksor, a hajtómű lánckerekei, és a váltógörgők. Ráadásul a működésük sem lesz tökéletes, és mivel erőátvilei alkatrészről van szó, bátran számolhatunk azzal, hogy akár 15-20%-kal nagyobb erővel kell tekerjünk, mint egy tiszta hajtással. Hát, nem mindegy.

 

3/3. lépés: Tisztíts alaposan!

Amikor hazaérünk - lehetőleg mielőtt a kosz nagy része rászáradna - öblítsük le (nagynyomással soha!) a sarat, és egyéb szennyeződéseket a bringáról, töröljük át és gondoskodjunk arról, hogy le tudjon csöpögni, teljesen meg tudjon száradni a bringa. Érdemes ehhez a speciális tisztítószereink egyikét választani, amik óvják a váz fényezését, és hatékonyan oldják a tipikus szennyeződéseket. Nem kell mást tenni, mint végig spiccelni a bringát, hagyni pár percig hatni hagyni, majd vízzel és puha kefével lemosni a fellazított koszt. Ezt meg lehet párszor ismételni, hogy eredeti fényében csillogjon a bringa.
Nagyon fontos, hogy pl. a váz ki tudjon száradni. Ha nagyon eláztunk, vegyük ki a nyeregcsövet, sőt akár a középcsapágyat is, itt néha egészen meglepő mennyiségű víz tud beragadni, és mivel nem tud távozni, láthatatlanul, belülről fogja roncsolni alkatrészeinket. Saját tapasztalat, hogy a kerékagyig érő vízben gázolás során például a felni kamráiba is bejut a víz, belülről korrodálva küllő/anya találkozást, ami szintén többszörös kárt okoz: egy idő után nem lehet centírozni a kereket, sőt szétfűzni sem, csak a küllők kivágásával.

   Tisztítószerek és eszközök széles palettája áll rendelkezésre

 

Ha ezzel megvagyunk, töröljük át a láncot, a hajtást, és miután megszáradt, precízen csepegtessük végig lánc specifikus kenőolajjal

(Bónusz) 1 lépés :D

Végül használjunk váz- és gumivédő spray-ket, amik speciális bevonatot képeznek, és jobban lepergetik a felületükre érkező szennyeződést.

Ennyi odafigyeléssel már jelentősen megnövelhetjük bringánk élettartamát, és jobb kedvvel fogunk nyeregbe szállni legközelebb is!

 

magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.