Pontatlan a váltóm. Elég, ha azt kicserélem?

Sok esetben merül fel a kérdés, mitől vált pontatlanul a hátsó váltóm? Nem biztos, hogy (csak) a váltóval van a gond.

Erre a kérdésre lehetne egyszerűen azt felelni, hogy a váltó a hibás, ezt kell cserélni, de sok esetben a pontotlan váltást egészen más okozza, érdemes kicsit mélyebbre ásni, ha már nem úgy vált a bringád, mind újkorában.

A váltó precizitását valóban egyrészt annak mechanikája adja, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ha a váltótartó fül deformálódik, vagy éppen a bowdenház/bowdenvezeték szennyeződik el, akkor a korábbi pontosság a töredékére csökken.

Egy beragadt, korrodált bowdenhuzal akkora többlet ellenállást tud okozni, hogy a váltó kioldási irányban akár meg sem mozdul, egy deformált váltótartó fül pedig a szögeltérés miatt sosem fogja hozni az elvárt teljesítményt, hiába cseréled újra a váltódat. Mi mindenképpen azt javasoljuk, ha a probléma felmerül, kezd ezzel az ellenőrzést. 

A váltóhuzalokat és bowdenházakat mindenképp cseréld, ha új váltót veszel, ez nem tétel egy váltó árához képest! ha így sem oldódik meg a probléma, érdemes megnézni egy szakavatott szervízben, hogy a váltótartó tökéletesen áll-e. Ha nem, abból is olcsón találsz nálunk helyettesítőt.

Mennyire találtad hasznosnak?

4.3
(3 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.