Pontatlan a váltóm. Elég, ha azt kicserélem?

Sok esetben merül fel a kérdés, mitől vált pontatlanul a hátsó váltóm? Nem biztos, hogy (csak) a váltóval van a gond.

Erre a kérdésre lehetne egyszerűen azt felelni, hogy a váltó a hibás, ezt kell cserélni, de sok esetben a pontotlan váltást egészen más okozza, érdemes kicsit mélyebbre ásni, ha már nem úgy vált a bringád, mind újkorában.

A váltó precizitását valóban egyrészt annak mechanikája adja, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ha a váltótartó fül deformálódik, vagy éppen a bowdenház/bowdenvezeték szennyeződik el, akkor a korábbi pontosság a töredékére csökken.

Egy beragadt, korrodált bowdenhuzal akkora többlet ellenállást tud okozni, hogy a váltó kioldási irányban akár meg sem mozdul, egy deformált váltótartó fül pedig a szögeltérés miatt sosem fogja hozni az elvárt teljesítményt, hiába cseréled újra a váltódat. Mi mindenképpen azt javasoljuk, ha a probléma felmerül, kezd ezzel az ellenőrzést. 

A váltóhuzalokat és bowdenházakat mindenképp cseréld, ha új váltót veszel, ez nem tétel egy váltó árához képest! ha így sem oldódik meg a probléma, érdemes megnézni egy szakavatott szervízben, hogy a váltótartó tökéletesen áll-e. Ha nem, abból is olcsón találsz nálunk helyettesítőt.

Mennyire találtad hasznosnak?

4
(2 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.