Milyen villanyakmegoldások léteznek, melyik kell nekem?

Az első teleszkópok és merev villák sokféle villanyak kivitelben készülnek. Nézzük át együtt, hogy milyenek fordulnak elő leggyakrabban

Az első villa a kerékpár vázába a villanyaok keresztül csatlakozik, ez is tulajdonképpen egy tengely, amely alu-és felül egy csapágyon fekszik fel.

A csapágyak alulról jövő (úthibák), és menetiránnyal megegyező (pl fékezés) terhelést is kapnak. Egyértelműen más a tervezett terhelés egy alap városi bringa esetében, mint egy nagy fékkel ellátott komoly terepre szánt MTB esetében. Utóbbinál - összhangban a karbonvázak gyártási koncepcióival - az alsó részen nagyobb átméreőt használnak az irányítás pontossága érdekében.

Alapvetően 3 átmérő terjedt el az iparágban: 1" (25,4mm), 1 1/8" (28,6mm) és 1 1/2" (38,1mm), a Tapered villák is ennek kombinációi: felül 1 1/8", alul pedig 1 1/2"-osak.

A villanyak kétféle módon rögzül a vázban:

  • - "Menetes": a kormánycsapágy rögzíti (menetes villanyak menetes kormánycsapágy diós rendszerű kormányfej)
  • - "AHEAD rendszer": a kormányfej rögzíti (menet nélküli villanyak AHEAD kormánycsapágy AHEAD kormányfej)

Menetes rendszernél az ideális csapágyhézagot a kormánycsapágy állító-anyáival állítjuk be, AHEAD rendszer esetében pedig egy a villanyakba speciálisan bepréselt csillaganya segítségével, felülről a zárókupakon keresztül állítjuk be, majd a kormányfej rögzítőcsavarjai biztosítják, hogy a csapágy ne lazuljon fel.

A megfelelő villa megrendeléséhez ellenőrizheted a weboldalon az adott villa paramétereit (Villanyak kivitele), de szívesen segítünk, hogy elsőre jót rendelj!

Így néz ki az AHEAD rendszerű, menet nélküli villanyak. A gyári - kb 265mm - hosszából a legtöbb esetben vágni kell. Alu és acél nyakak esetében egy vasfűrész tökéletes lesz

 

Így pedig a hagyományos rendszerű, menetes villanyak. Itt fontos a gyári méret, ha nem akarunk a menet meghosszabbításával bajlódni

 

Mennyire találtad hasznosnak?

4.9
(9 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.