Milyen vázméretek vannak forgalomban?

A vázak méreteit három különböző módon adhatják meg a gyártók:

  • Centiméterben: jellemzően országúti és trekking-kerékpárok esetében használják. 

  • Collban: ez főképp az MTB-k sajátja. Az “inch”, a “coll”, sőt, a “hüvelyk” is ugyanazt a mértékegységet takarja. A centiméterben és a collban megadott vázméret átszámolható (1 coll = 2.54 cm), egy 18”-os váz például nagyjából 46 cm.    

  • Betűméretes   jelöléssel (S/M/L stb.). Ezt a legnehezebb behatárolni, de a gyártók az esetek egy részében feltüntetik honlapjukon a különböző vázméretekhez tartozó geometriai adatokat, ami alapján kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt.  

 

Az egyénnek leginkább megfelelő vázméretet általában a belső lábhossznak megfelelően szokták megadni, ez viszont különböző típusú kerékpárok esetében más és más. Például egy átlagos, 180 centiméter magas férfinak országútiból az 56cm-es, MTB-ből a 18”-os (ami ugyebár 46cm) lesz a megfelelő. A számunkra ideális vázméretről mindenképpen érdemes tájékozódni, de a belső lábhosszunk lemérése kezdetnek nagy segítség lehet (a földön állva a padlótól a lágyékunkig mért távolság). A gyártók többnyire feltüntetik honlapjukon ajánlásaikat, hogy ti. mely vázméretet milyen méretű felhasználó számára ajánlanak. Az ajánlott méret azonban semmi esetre sem szentírás: a testalkat és a személyes preferenciáink alapján eltérhetünk az ajánlásoktól, de kevésbé profi felhasználók esetén érdemes hallgatni a szakemberekre.  

Mennyire találtad hasznosnak?

3.7
(3 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.