Milyen vázméretek vannak forgalomban?

Kerékpár vázméretek

 

Kerékpárok vásárlásakor gyakran felmerül a kérdés, hogy melyik méret lesz a megfelelő. A gyártók sincsenek könnyű helyzetben, hiszen a tömeggyártási költségek optimalizálása érdekében nem készíthetnek minden felhasználónak külön, rászabott vázat, így maradnak a "konfekcióméretek". Egy kerékpár alátalában 3-5 vázméretben készül, ez nagyjából lefedi a jellemző felnőtt testmagasságokat 160-195 cm között. Ebből is jól láthatjuk, hogy egy vázméret nagyjából 10cm-es testmagasság intervallumban használható jól (pl 175-185cm-ig), ez alatt vagy fölött már másik vázméretet kell választani. Sajnos ennek ellenkezőjét sokszor látjuk az utakon, ami sok-sok kényelmetlenséget - akár térd-, vagy éppen vállfájást - szül, és végeredményben azt, hogy a bringás nem kapja meg azt a menetkomfortot, amit egy megfelelő méretű váz annál a modellnél is adni tudna.

 

Mit jelent az hogy 18"-os a bringa váz?

 

A vázak méretét többnyire a nyeregvázcső hosszával jellemzik, itt a bevett szokás a középcsapágy közepétől a nyeregvázcsó tetejéig mérni, ezt nevezik C/T (center-to-top) méretnek. Ezt a számot többféleképpen, milliméterben, centiméterben és sokszor collban adják meg a mérettáblázatokban, de sok esetben egyszerű betűjelzéssel egyszerűsítik a jelölést (S, M, L, XL). Sajnos ehhez egyből meg kell nézni a katalógust, hogy milyen testmagassághoz ajánlott, és ott megtudhatjuk, hogy valószínűleg melyik lesz nekünk a megfelelő. Mi ezekben az esetekben megadjuk a cikk mellett pontos méretet is.

Minden adatunk rendelkezésre áll, hogy elsőre a megfelelő méretet ajánljuk számodra a kapott információk alapján! Az információk azonban nagyon fontosak, hiszen a testalkatok/testarányok is eltérőek, így előfordulhat, hogy két 170cm-s felhasználóból az egyiknek 17"-os, a másiknak 18"-os bringát kell ajánljunk, függően attól, hogy hosszabb vagy rövidebb végtagokkal/felsőtesttel rendelkezik-e az átlaghoz képest.

 

Két méret is jó lenne nekem, melyik legyen?

 

Gyakran épp határeset a magasságunk, azaz a mérettáblázatok alapján a kisebb és nagyobb vázméret is megfelelő lenne. Ebben az esetben hasznos lehet tudni, hogy milyen felhasználásra szánnád a kerékpárt, mert túrázósabb felhasználóknak jó lehet a nagyobb méret, míg technikás utakon jobban jöhet a fordulékonyabb, kisebb váz. Figyelembe kell venni a fent említett anatómiai sajátosságokat is. Természetesen a kormányt, nyeregmagasságot mindkét modellnél személyre szabottan kell beállítani! 

Megkönnyíti a döntést, ha már volt egy kerékpárunk, amin sok-sok kilométert megtettünk, és a mérete megfelelő, nem fáj rajta semmink hosszabb túrákon sem. Egy ilyen váznak a méreteit nyugodtan vehetjük kiindulási pontnak. Jó tudni, hogy nem csupán a nyeregvázcső hossza, de ugyanilyen fontos a felsőcső hossza is, mely szintén eltérhet a kerékpármodellek esetében (azonos vázméret esetében is)

 

Mennyire találtad hasznosnak?

4
(4 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.