Milyen vázméretek vannak forgalomban?

Kerékpár vázméretek

 

Kerékpárok vásárlásakor gyakran felmerül a kérdés, hogy melyik méret lesz a megfelelő. A gyártók sincsenek könnyű helyzetben, hiszen a tömeggyártási költségek optimalizálása érdekében nem készíthetnek minden felhasználónak külön, rászabott vázat, így maradnak a "konfekcióméretek". Egy kerékpár alátalában 3-5 vázméretben készül, ez nagyjából lefedi a jellemző felnőtt testmagasságokat 160-195 cm között. Ebből is jól láthatjuk, hogy egy vázméret nagyjából 10cm-es testmagasság intervallumban használható jól (pl 175-185cm-ig), ez alatt vagy fölött már másik vázméretet kell választani. Sajnos ennek ellenkezőjét sokszor látjuk az utakon, ami sok-sok kényelmetlenséget - akár térd-, vagy éppen vállfájást - szül, és végeredményben azt, hogy a bringás nem kapja meg azt a menetkomfortot, amit egy megfelelő méretű váz annál a modellnél is adni tudna.

 

Mit jelent az hogy 18"-os a bringa váz?

 

A vázak méretét többnyire a nyeregvázcső hosszával jellemzik, itt a bevett szokás a középcsapágy közepétől a nyeregvázcsó tetejéig mérni, ezt nevezik C/T (center-to-top) méretnek. Ezt a számot többféleképpen, milliméterben, centiméterben és sokszor collban adják meg a mérettáblázatokban, de sok esetben egyszerű betűjelzéssel egyszerűsítik a jelölést (S, M, L, XL). Sajnos ehhez egyből meg kell nézni a katalógust, hogy milyen testmagassághoz ajánlott, és ott megtudhatjuk, hogy valószínűleg melyik lesz nekünk a megfelelő. Mi ezekben az esetekben megadjuk a cikk mellett pontos méretet is.

Minden adatunk rendelkezésre áll, hogy elsőre a megfelelő méretet ajánljuk számodra a kapott információk alapján! Az információk azonban nagyon fontosak, hiszen a testalkatok/testarányok is eltérőek, így előfordulhat, hogy két 170cm-s felhasználóból az egyiknek 17"-os, a másiknak 18"-os bringát kell ajánljunk, függően attól, hogy hosszabb vagy rövidebb végtagokkal/felsőtesttel rendelkezik-e az átlaghoz képest.

 

Két méret is jó lenne nekem, melyik legyen?

 

Gyakran épp határeset a magasságunk, azaz a mérettáblázatok alapján a kisebb és nagyobb vázméret is megfelelő lenne. Ebben az esetben hasznos lehet tudni, hogy milyen felhasználásra szánnád a kerékpárt, mert túrázósabb felhasználóknak jó lehet a nagyobb méret, míg technikás utakon jobban jöhet a fordulékonyabb, kisebb váz. Figyelembe kell venni a fent említett anatómiai sajátosságokat is. Természetesen a kormányt, nyeregmagasságot mindkét modellnél személyre szabottan kell beállítani! 

Megkönnyíti a döntést, ha már volt egy kerékpárunk, amin sok-sok kilométert megtettünk, és a mérete megfelelő, nem fáj rajta semmink hosszabb túrákon sem. Egy ilyen váznak a méreteit nyugodtan vehetjük kiindulási pontnak. Jó tudni, hogy nem csupán a nyeregvázcső hossza, de ugyanilyen fontos a felsőcső hossza is, mely szintén eltérhet a kerékpármodellek esetében (azonos vázméret esetében is)

 

Mennyire találtad hasznosnak?

3.7
(3 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.