Milyen széles gumit vehetek az adott felnimhez?

A felni szélessége meghatározza azt, hogy kb. milyen széles gumit szerelhetünk rá fel, ennek oka az, hogy a gumi perem egy adott szögben képes a legjobban "kapaszkodni" a felni peremébe. Egy felnire szerelt túl keskeny gumi túlzottan egyenesen fog állni, és kanyarban meg a gumi lefordulásának kockázata, míg a túl ballonos gumi esetén ugyanez az instabilitás már felszereléskor és felfújáskor előjöhet. 
A felni és a gumi szélessége tehát arányban kell legyen. A túl széles, vagy túl keskeny gumi egyaránt balesetveszélyes.

Az ajánlott méreteket az alábbi táblázatban [x]-szel jelöljük.

Kerékpárunk komfortját növelhetjük azzal, ha szélesebb, ballonosabb gumiköpenyt használunk. Itt azonban figyelnünk kell vázunk kialakítására is, mert nem biztos, hogy a ballonosabb gumi elfér vázunkban.

 

A keskenyebb gumi bizonyára kisebb légellenállású, de a mai elemzéseknek hála már kijelenthető, hogy a 23-622-es méretű országúti gumi egy 25-622-eshez képest nem egyértelműen gyorsabb. Ennek fő oka, hogy a gördülést a talajkapcsolat és a rázkódás-elnyelés is jelentősen befolyásolja, tehát nagyjából azonos talajérintési felület mellett a rezgéseket jobban elnyelő (ballonosabb) gumi, gyorsabb haladást biztosít.

 

Válasszunk, tehát kedvünkre a megadott intervallumon belül!

 

 

Mennyire találtad hasznosnak?

4.2
(494 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.