Milyen sisakot vásároljak?

Az, hogy melyik sisak számodra a legmegfelelőbb, több tényezőtől függ:

Természetesen egy sisak esetében a méret az elsődleges szempont. Semmiképp sem ajánlott a fejméretünknél sem kisebb, sem nagyobb sisakot venni, egyszerűen nem kényelmes, és nem is biztonságos. A sisak nem divatcikk, aminek jól kell kinéznie (bár ez sem elhanyagolható szempont), hanem egy védelmi eszköz, aminek egyenletesen kell körülvennie a koponyánkat. Esetleges eséskor ez biztosítja az ütés energiájának egyenletes eloszlását, akár, elnyelését. A kisebb sisak nem megy rá a fejünkre, a nagyobb pedig lötyög rajta, elfordulhat, ami a védelem teljes hiányát okozza. 

Saját „fejbőségünket” magunk is könnyen lemérhetjük egy arra alkalmas eszköz segítségével. A napjainkban kapható sisakok többsége bizonyos keretek között állítható (például az M-es méretű Abus Aduro sisakok 52-58 cm közötti fejmérethez igazíthatóak), többnyire igen egyszerűen, egy tekerőgomb segítségével, vagy a csomagban található különböző méretű szivacsbetétek cseréjével.

A választásban pedig szintén fontos szerepet játszik a felhasználási terület: Egy pályakerékpáros esetében a legkönnyebb, legáramvonalasabb, csepp alakú sisakot ajánljuk, a downhill rajongói számára az egész fejet (állkapcsot is) biztonságosan elfedő „fullface” a nyerő, országútisok esetében az alacsony súly, valamint a sok szellőző a legfontosabb szempont. A ma már egyre inkább elterjedt MTB/Enduro felhasználásnál kiemelt szerepet kap a tarkóvédelem is.

Fontos a sisak megfelelő beállítása. Az állítható szerkezetű sisakok mechanikáját húzzuk stabilra, de ne túl szorosra, a sisakunk eleje 2 ujjnyira legyen a szemöldökünk felett, ne húzzuk tehát a szemünkbe, de ne is álljon égnek a fejünk tetején. A V-alakú pántok pozíciója is fontos, egyenletes feszességgel kell a fülünk előtt és mögött végigfutnia az állunk alá.

Ha életünkben sosem hordtunk sisakot, kezdjük el mihamarabb, ezt követően nem sokkal már az lesz a furcsa, ha nincs rajtunk bringázás közben.

Mennyire találtad hasznosnak?

4.2
(5 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.