Milyen pedált/stoplit vegyek?

Sok esetben adott egy bringánk, és azon van egy pedál. Amennyiben ez már nem platform pedál, hanem valamilyen pedálkötési rendszerrel tud kapcsolódni a cipőhöz, akkor a cipők kiválasztásakor fontos szempont, hgoy olyan cipőt válasszunk, ami képes fogadni a pedálunkkal kompatibilis stoplit.

Alapvetően MTB kerékpároknál egyszerű a helyzet, de Fitness és országúti bringáknál már érhetnek meglepetések, ezért érdemes áttekinteni a leggyakoribb stoplirögzítési, vagy ha úgy egyszerűbb: cipőtalp szabványokat :)

Ügyelni kell arra mit, mivel kombinálunk, mert eltérőek a szabványok bizonyos esetekben. Röviden összefoglalva: A cipők talpán általában két fajta rögzítés van, amit az egyszerűség kedvéért országútiként (még jobban általánosítva SPD-SL/LOOK), vagy  MTB-ként (SPD-nek nevezve) használunk a köznyelvben.

Országúti (3 furat, háromszög alakban)

MTB (2 furat, egymás mellett közel)

 

Kombinált (Országúti és MTB rögzítés is)


A különböző gyártók pedáljaihoz járó stoplikat tehát összesen kétféle talprögzítésre lehet feltenni (MTB vagy Országúti). A pedálok és stoplik kapcsolatára viszont ennél több szabvány is érvényben van (SPD, SPD-SL, LOOK, Crank Brothers, TIME, stb).

Mindig figyelj arra, hogy a stopli a pedálhoz való legyen, a stopli pedig rögzíthető legyen a cipő talpára. Vannak adapterek, amik pl. átalakítják az országúti talprögzítést MTB-szabványra, de ezek emelnek a talpon kb 5-10mm-t, így módosítani kell a nyeregmagasságon is, amit mindenképp csak mentő megoldásként ajánlunk.

Mennyire találtad hasznosnak?

4.8
(141 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.