Milyen külső gumik elérhetőek?

A külső gumi kiválasztásánál az első lépés a méret meghatározása. Az általunk ajánlott módszer, ha az ETRTO méretet figyeljük. A gumiköpenyünk oldalfalán találhatunk erre vonatkozó adatokat (pl: 37-622): az első szám a gumi szélességét, a második a gumiköpeny belső átmérőjét jelenti.

Kerékpárunk komfortját növelhetjük azzal, ha szélesebb, ballonosabb gumiköpenyt használunk. Itt azonban figyelnünk kell vázunk kialakítására is, mert nem biztos, hogy a ballonosabb gumi elfér vázunkban.  

A gumiköpenyek másik fontos jellemzője a mintázat.

A gyártók kínálatában minden felhasználási körhöz találhatunk köpenyeket a mintázat nélküli slick gumitól a téli szöges gumiig bezárólag.

A gumiköpenyek között találunk kevlár és acélperemmel rendelkezőket.

A peremes gumiköpenyek között találunk kevlár és acélperemmel rendelkezőket. Előbbiek hajtogathatóak, és könnyebbek, így versenyzésre megfelelőbb választásnak tartjuk őket, és akár egy többnapos túrára is könnyebb pótgumiként magunkkal vinnünk őket.

 

A gumiköpenyek között ma már megtalálhatóak belsővel, illetve belső nélkül használható (ún. UST) típusok. Utóbbiakhoz eredetileg speciális felniket is készítettek, és maga a gumiköpeny is speciális (és meglehetősen nehéz) volt, ma már a trend az, hogy egy szinte átlagos tömegű, de precícebb peremű gumit megfelelő átalakítószettel (felniszalag, szelep és tömítőfolyadék) minden további nélkül konvertálhatunk belsőnélkülivé. Előnyei között szerepel az alacsonyabb üzemi nyomás, a jobb kezelhetőség, a defektállóság. Hátránya, hogy távol mindentől nehezen szerelhető, érdemes tartalék belsőt magunkkal vinni.

 

 

Országúti, pálya és mostmár MTB kerékpárokon is használatosak a szingós gumiköpenyek is, amelyek speciális felnit igényelnek, mivel ezek ragasztással rögzülnek.

Városi közlekedésre szinte minden méretben elérhetőek a reflexcsíkos oldalfalú gumiköpenyek, amelyek éjszakai közlekedéskor oldalirányból nagyban növelik láthatóságunkat. Ajánljuk őket!

Mivel a gumiköpeny a kerékagytól a legtávolabban lévő forgatott tömeg, így a leginkább befolyásolja kerékpárunk menettulajdonságait. Nem mindegy pl., hogy 1 kg-ot a vázon vagy a kerekeken spórolunk meg: az utóbbit sokkal inkább megérezzük, kerékpárunkat sokkal jobban gyorsítható lesz.

Mennyire találtad hasznosnak?

4.8
(5 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.