Mikor kell újra cserélnem a láncomat?

A kerékpárok 99,9%-ának erőátviteléért a mai napig lánchajtás felel. Mivel ez nem egy zárt rendszer, könnyen szennyeződik. Az pedig, hogy mekkora erővel kell tekernek, még akkor sem mindegy, ha nem vagy élversenyző.

Az erő átviteléhez szükséges erő ugyanis nagyban függ ettől az alkatrésztől. Egy kopott és szennyezett, esetleg rozsdás lánc ugyanis akár 5%-kal nagyobb erőfeszítést is igényelhet tőled a hétköznapi közlekedés során. Nem tűnik soknak, de ha össezadod mondjuk egy túl alacsony nyomáson használt gumival, és egy nem előnyös nyeregbeállítással, hamar kijöhet, hogy sokkal jobban is haladhatnál a bringán, mint amennyit most ki tudsz hozni belőle.

A lánc alkatóelemei nem nyúlnak, sokkal inkább kopnak a használatból fakadó felületi súrlódásnak köszönhetően.

A súrlódás mértéke már rajtunk múlik. Függ:

  • az átvitt erőtől,
  • a lánc anyagminőségétől és felületkezelésétől, továbbá
  • a karbantartás rendszerességétől (tisztántartás, kenés)


Így néz ki a láncod teljesen szétszedve. A belső lap kulcs fontosságú, hiszen ez az alkotó elem fordul el az összekötő csapon (1. súrlódási pont), és ugyanez az elem találkozik a középső görgővel (2. súrlódási pont), ami pedig a lánkeréken támaszkodik. Az a görgő nem sog elfordulni a lánckeréken, ezért azt nem kell kívülről agyon olajozni, hiszen minél több az olaj, annál több port szed össze, ami egyenértékű egy csiszolópapírral: el fogja koptatni a sorodat.

Hogyan kenjem?

A lánc legjobban itt belül kopik, viszont ide nem jutsz el az egyszerű tisztítókefékkel, vagy rongyokkal. a legjobb tisztítási mód az alapos beáztatás, vagy egy ultrahangos berendezés. Nekünk teljesen bevált megoldás, ha pl Brigéciol-ban hagyjuk pár órára, majd kompresszorral kifújjuk a feloldott olajsarat egy ronygra. Így az esetek döntő többségében fémtiszta állapot érhető el, amit alapos kenéssel fejezünk be úgy, hogy beéjen a kenőanyag (lánczsír/olaj/wax) a fenti képen látható belső érintkezési pontokhoz. A felesleget kívülről nyugodtan le is törölhetjük, mert az csak a port fogja gyűjteni.

Az alapos tisztítás azért is igen fontos momentum, mert sokan a korábbi szennyeződések alapos eltávolítása nélkül mindig csak újrakenik a láncot. A vastagon besűrűsödött olajréteg azonban már többet árt, mint használ. A képen mutatott belső részek megtelnek olajsárral, a lapok közti részek szabad mozgása is megszűnik. A többfokozatú rendszerek megkövetelik a lánc oldalirányú mozgását, ha ezt akadályozza a kosz, akkor lassabb és pontatlanabb lesz a váltás. Itt jöhet a szokásos szöveg, csökken mindennek az élettartama emiatt, de ami még megemlítendő, hogy annyira bosszantó, hogy azt le sem lehet írni. Egy alapos takarítás (műhelyfelszereltségtől függően) 10-30 perc alatt meg tud lenni, és ha valamin, akkor itt biztosan zongorázni lehet a különbséget a két állapot között.

Hogyan mérjem a láncomat?

Sok láncnyúlás-mérő kapható a forgalomban, melyekkel meg lehet állapítani, hogy a "nyúlás" mértéke elérte-e a határértéket. Azért tesszük idézőjelbe, mert igazából nem nyúlásról van szó, sokkal inkább kopásról.

A szakirodalom szerint 0,75% és 0,1% közötti kopásérték esetén kell újra cserélni a láncot. Ezt azért érdemes megtenni, mert általában egy lánc ára harmada egy fogaskeréksorénak, és azért nem szabad halogatni, a cseréjét, mert jobban megkopott lánc már intenzívebben károsíthatja a fogaskeréksort, valamint a hajtómű lánckerekeit és a váltógörgőket is úgy, hogy nem ül be a neki kialakított, fogak közötti ívbe, hanem  a fogak tetején kezd futni, ahol már eleve kevesebb az anyag, és hamarabb le is tud csúszni róluk.

 

Cserélgessek több láncot a hosszabb hajtás-élettartam érdekében?

Sokan vesznek 2-3 új láncot, és rotálják őket, így próbálva kitolni a fogaskeréksor élettartamát. Ez azért lehet előnyös, mert a lánc 2 olyan hosszú ideig fut a fogak alsó részén, ami nyilván valóban növeli az élettartamot, és nem befolyásolja károsan a váltásteljesítményt. Kicsit több szerelés és macera, de hosszú távon, 20-40ezer kilométeren meg tudsz spórolni egy fogaskeréksort.

Szerintünk, ha hajlamos vagy megfeledkezni a lánc (és a többi hajtáselem) karbantartásáról, akkor inkább azzal kezdj, hogy 500-1000km-enként a fentiek szerint alaposan megpucolod a hajtásod. Érdemes ilyenkor egyúttal a hajtóművek és fogaskerekek állapotát is megvizsgálni, mert ezek is együtt használódnak a lánccal, és egy elhasznált hajtásrendszer esetén elképzelhető, hogy a lánc cseréjével a gondok nem oldódnak meg. Felismerhető például egy deformálódott vagy törött lánckerék is.

Mennyire találtad hasznosnak?

4.9
(7 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.