Miért jó a defektvédős gumi?

Defektvédelem … és a Nagy durranás elmarad

Több csoportját ismerjük a defektvédő/defektmentes rendszereknek, gyorsan vegyük górcső alá:

Defektgátló szalagok, betétek
Főképp városi ingázóknak fejlesztették ki évekkel ezelőtt a futófelület alá helyezett betéteket, melyek a szúrásos defektekkel szemben hatékonyak.
A szalagok utólag beépíthetőek, míg a gyárilag gumiba „rejtett” övekkel semmi dolgunk nincs, titokban végzi hálás dolgukat. Két típusuk van, az egyik a nagy belső ellenállású gumi jellegű anyag, a másik pedig egy vékony – gyakran kevlárből szőtt – szövetréteg, ami mechanikai védelmet nyújt a szúrások ellen. Előnye hogy rugalmasabb, tehát a gumi gördülési komfortját nem befolyásolja, míg a valódi kaucsuk tartalmú defektgátló öv akár a rajzszöget sem engedi át.

Defekgátló habok, folyadékok, spray-k
Használatuk a versenysportból származik. A Slime egyike volt azoknak az úttörőknek, akik olyan folyadékot fejlesztettek, ami a belsőbe töltve megtartotta folyékony jellegét, majd defekt esetén a kiáramló nagy sebességű levegővel együtt betömítette a lyukat. Hasonló rendszert azóta már többen is használnak (Joe’s NoFlats, OKO, stb). Ezeket preventív eszköznek tekinthetjük, mert  abekövetkezett defekt előtt gondoskodunk azok kezeléséről. Vannak ezen kívül olyan spray-k, melyek a már leeresztett köpenyt saját nyomásukkal fújják fel (Barbieri, Motip).

Oldalfal védelem
A szúrásos defekteken kívül gyakoriak a felütéses defektek is. Ennek oka lehet az alacsony guminyomás, vagy a nagy sebességű, esetleg éles tereptárgy által okozott sérülés. A köznyelv kígyóharapásos (snakebyte) defeknek is nevezi felütést, mert a felni a legtöbb esetben kígyóharapáshoz hasonló, két, párhuzamos vágást ejt a belsőn, amikor az eléri a talajt. A jelenség azonnali és gyors nyomásvesztéssel jár, gyakran a felnin is sérülést követel. Sok gyártó készít erősített oldalú köpenyt. Gyakori a kettős szövetréteg, illetve az oldalfal külön megerősítése, mely jobban ellenáll ezeknek a körülményeknek. Ez természetesen jelentős súlytöbbletet is jelent, de extrém felhasználás esetén sajnos az egyetlen megoldás.

 

 

Mennyire találtad hasznosnak?

4.7
(27 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.