Mi a különbség a hátsóváltók kanálhossza között?

A láncváltós kerékpárokon a különböző áttételek külőnböző lánchosszt igényelnek, logikusan a elől-hátul "nagy-nagy" áttétel veszi fel a legnagyobb láncmennyiséget, míg a "kicsi-kicsi" a legkevesebbet. A lánc hossza mindig ugyanannyi, ezért a használat közben a lánc feszességét úgy lehet biztosítani, hogy a felesleges mennyiséget a váltó kanala "veszi fel".

A tervezés során figyelembe veszik azt, hogy a "nagy-nagy" és "kicsi-kicsi" áttétel között mennyi láncfelvevő kapacitás szükséges, eszerint szerelik:

- rövid (SS, vagy Short),
- közepes (GS, vagy Medium) és
- hosszú (SGS, vagy Long) kanállal.

Általában ez a kerékpárok alapfelszereltsége:

SS: Országúti 2 tányéros hajtóművek, 1 tányéros MTB bringák (csak a hátsó sor fogszámkülönbségeit kell áthidalni)
GS: Országúti 3 tányéros, MTB 2 tányéros hajtóművek
SGS: MTB/Trekking/stb 3 tányéros hajtóművek

A fenti szabályok alól kivételt képeznek azok az esetek, amikor szándékosan rövidebb kanalú váltót szerelünk fel (pl MTB 3 tányérhoz GS kanalas váltót):
- ha súlyt szeretnénk megtakarítani
- ha meg akarjuk védeni a mélyre nyúló váltókanalat a beleakadó szikláktól, tuskóktól, gallyaktól, melyek váltótörést okozhatnak.
- ha nem váltjuk soha (!) a szélső (kicsi-kicsi és nagy-nagy, valamint az azokhoz közeli), amúgy sem ajánlott áttételeket. Felszereléskor ellenőrizzük a használt áttételeket, figyeljük meg, mely áttétel okoz már gondot váltónak!! Ezeket nem használhatjuk. Ha mégis szeretnénk, akkor hosszabb kanalú váltót kell vegyünk.
 

Mennyire találtad hasznosnak?

4.9
(113 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.