Mi a BB30 rendszer

BB30 egy új, - hasonlóan az ISIS rendszerhez - szabadon hozzáférhető szabvány minden gyártó számára.

A BB30 célja a hajtáshatékonyság növelése, szerepe főleg a karbonvázak és a hidroform aluvázak térhódításával értékelődik fel. A rendszer lényege, hogy az integrált csapágycsésze már a vázban kialakításra kerül, az eddiginél nagyobb átmérővel, ebbe közvetlenül - csésze nélkül - kerül a két ipari csapágy, így az integrált hajtóművek esetében eddig használt külső csészék és monoblokk-házak kihagyhatóak a rendszerből, fokozva a merevséget. A BB30 neve is utal arra, hogy 30mm-es hajtómű-tengelyt fogad, ez a 30mm-es átmérő további súlycsökkentést enged a hajtókarokat összekötő pl alu tengelyek tervezésekor.

A nagy csapágyház méret nagyobb merevséget ad, biztosabb csatlakozást enged a nagy átmérőjű alsócsövek és láncvillák esetében.

A BB30-as rendszerhez tervezett vázak csapágy fogadási pontján 42mm a belső átmérő. Amennyiben a BB30-as vázba nem BB30-as (azaz nem 30mm átmérőj tengellyel rendelkező) hajtóművet építenél be, akkor szükséged lesz még egy szűkítő adapterre, ami a megfelelő (pl Shimano/FSA/Sram esetében gyakori 24 vagy 22/24 mm-es, FSA MegaExo esetén pl 19 mm-es) átmérőre szűkíti a tengelykapcsolatot

 

Mennyire találtad hasznosnak?

4.8
(131 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.