Mennyi a maximális keréknyomás?

Akármilyen gumiról van szó (MTB, Országúti, BMX, Városi vagy Trekking), a gumi és a belső élettartamát döntően befolyásolja, hogy milyen nyomáson használjuk. Alaptétel, hogy minél keményebbre fújjuk, annál jobban gördül, hiszen kisebb felület érintkezik a talajjal. Az alacsony nyomásnak, bár nagyobb tapadást biztosít, több hátránya is van. A legnagyobb gondot az ún. "felütéses" defektek jelentik: kis nyomáson élesebb tárgyak, padkák, kövek a gumit egészen a felniig benyomják, a belsőt pedig a felni tulajdonképpen átmetszi két párhuzamos vonal mentén (sokan “kígyóharapásos” defekt néven ismerik). Ezeket sok esetben nem könnyű folttal megjavítani, általában belsőcsere a végük, komolyabb felütés esetén pedig a felni is maradandóan sérül, ami V-fék esetében fékezési problémát okoz, UST-s rendszernél levegővesztést okozhat. A felni sérülése extra költség, nem érdemes kockáztatni.

Az alacsony keréknyomás káros lehet a belső szelepkialakítására is: az alacsony nyomáson használt gumi megcsúszhat a felnin és magával mozdítva a belsőt, elnyírhatja a szelep tövét. Ez azonnal, és javíthatatlan defektet okoz.

Érdemes tehát mindig megfogadni a gyárilag ajánlott nyomásértékeket, figyelembe véve saját használati szokásainkat (terep/aszfalt, komfort/sebesség, stb), illetve testsúlyunkat is.

 

Egyes gyártók termékleírásában megtalálhatjuk a testsúlyunkhoz optimális nyomást is ami jelentős eltéréseket mutathat!

(pl. Hutchinson Equinox Tour de France modell):

<60kg: 6..7bar

60..75kg: 6,5..7,5bar

>80kg: 8..8,5bar

 

Ezt az értéket már csak az időjáráshoz kell igazítani, hidegebb, vagy esős időben alacsonyabb nyomást alkalmazzunk, melegebb, tiszta időben, jó útviszonyok közt tekerhetünk nagyobb nyomáson.

Mennyire találtad hasznosnak?

4.8
(4 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.