Hogyan tisztítsam a bringám?

Első kérdés, hogy rászáradt már a sár, vagy sem? Ha igen, a nagyobb darabokat szárazon távolítsuk el (nem dörzsölve, mert úgy megkarcolhatjuk a felületet), majd bő vízzel, vagy speciális tisztítószerrel áztassuk fel a rászáradt sarat. A fellazult darabokat óvatosan letörölhetjük. Figyeljünk arra, hogy a csapágyakba a lehető legkevesebb víz szivárogjon bele. Nagy nyomású mosónál erre külön legyünk tekintettel, mert még a felületen megtört vízsugár is nagy erővel tud áthatolni a tömítések mellett, közvetlenül a csapágyakba juttatva az olyan szennyeződéseket is, melyek eddig kívül rekedtek.

A “nagyoló” mosás után puha vizes ronggyal töröljük át az alkatrészeket és a vázat. Ha tehetjük, a könnyen eltávolítható alkatrészeket (táskák, computer, nyeregcső, kulacs, stb) vegyük le a jobb hozzáférés érdekében.

A láncot és fogaskerekeket töröljük tisztára, és kenjük át a felhasználásnak megfelelő láncolajjal (a felesleget töröljük le). A bowdenekbe szükség esetén csepegtessünk kevés műszerolajat.

A fékfelületeket is tisztítsuk meg, mert a poros, saras, sós, zsíros szennyeződések csökkentik a fékhatást, vagy rövidítik az alkatrészek élettartamát.

A váz alsó részeit szilikon spray-vel kezelhetjük saras, havas időben, hogy a szennyeződések kevésbé tapadjanak meg rajtuk (fékek környékén óvatosan használjuk, hogy ne kerüljön a fékezőfelületre!)

Mennyire találtad hasznosnak?

4.8
(4 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.