Gumiabroncsok karbantartása

A kerékpárok éves (féléves) karbantartásakor nézzük át alaposan gumiköpenyeink állapotát. A helytelenül beállított felnifékek kidörzsölhetik a gumi oldalfalát, ami javíthatatlan, szakadásos defektet okoz.
Ennél is alattomosabbak a futófelületbe beágyazódó tüskék, fém, és üvegszilánkok. Ezek ha teljesen átérik a köpenyt, defektet okoznak, és ha nem távolítjuk el, az új belsőt is kilyukasztják. (Tipp: amikor a belsőt kivesszük figyeljük meg, hol van a lyuk, majd ez alapján ellenőrizzük a külsőt, hogy a lyuknak megfelelő helyen van-e beszorult tüske vagy szilánk.) ujjunkat belül végig húzva minden ilyen veszély kiküszöbölhető.
Természetesen utunk során sok olyan szilánkot is összeszedünk, melyek nem okoznak rögtön defektet. Sajnos ezek a tekerés közben egyre mélyebbre ágyazódnak, és megsérthetik a gumiköpeny szövetszerkezetét, ami nagy nyomáson üzemelő pl. országúti köpenyeknél veszélyes durrdefektet is okozhat. Érdemes időszakonként tehát átvizsgálni a futófelületet, és a szükséges kármentést pl. egy hegyes csavarhúzóval elvégezni.

Alábbi képsorozatunk illusztrálja a kívülről veszélytelennek tűnő, de a hónapok alatt begyűjtött számos tüskét, szilánkot, melyek rengeteg bosszúságot okoztak volna (5000 defektmentes kilométer/kerékpár)

 
1.  ábra: A futófelületben megbúvó üvegdarab


Menet közben nem vehető észre, mégis komoly kárt okozhat idővel minden ilyen mélyen befúródott tüske.

 


2. ábra: Összenyomva hamar eltávolítható


A leengedett gumit egyszerűen összenyomva szinte magától kiesik az „idegen test”, ha nem, akkor segítsünk rajta egy keskenyebb fejű csavarhúzóval.

 


3. ábra: A legtöbb esetben mély a sérülés, de a defektvédőnél véget ér


A befúródott szilánk helyén jókora kráter marad, de helyreáll a szerkezeti egyensúly, nem feszül és hasad tovább a mintázat.

 


4. ábra: Nem ritka, hogy 2-3mm-es szilánokkel van tele a gumi


A szilánkok eltávolítása után mossuk le alaposan a gumit és szárítsuk meg. Télen a rárakódott só és a hideg tehet kárt értékes guminkban, erre fordítsunk fokozott figyelmet.

Mennyire találtad hasznosnak?

4.8
(5 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.