Extrém UV-riasztás. Hogyan bringázzak?

Nyáron derült időben, amikor erős, vagy extrém erős az UV sugárzás 11 és 15 óra között nem egészséges a napon lenni 15-20 percnél többet. Nem csak bőrünket kell óvni a káros sugaraktól, de a szemünket is!

Mit kell tudni az UV sugárzásról?

A kérdés pontosabb megértése érdekében meg kell ismernünk a természetes napfény összetételét. Ez három részre osztható:

  • Ultraibolya (nem látható) 400nm hullámhossz alatt
  • Emberi szem számára látható fény 400-750nm között (látható színek)
  • Infravörös (nem látható) 750nm fölötti hullámhossz

A fenti összetevők közül csak a látható fényt érzékeljük, de szemünkre a fény mindhárom tartománya hatással van, melyek közül a magas energiát tartalmazó UV kifejezetten káros. A már sokat emlegetett UV-fény további 3 részre osztható:

  • Az UV-A (315-400 nm) döntő része eléri a felszínt, a szemre kifejezetten káros. Hatására gyakori a szürke hályog kialakulása, továbbá a bőr öregedését is sietteti.
  • Az UV-B (280-315 nm) nagyobb része elnyelődik az ózonrétegben, de a környezetszennyezés miatt fogyatkozó ózonréteg egyre többet enged át belőle. Hóvakságot, szürke hályogot, rákos megbetegedéseket okozhat.
  • Az UV-C (100-280 nm) gyakorlatilag nem jut át a légkörön, hatása egyébként rendkívül veszélyes, daganatos megbetegedéseket okozna.

Számos cikk szól arról, hogy a nagymennyiségű UV-sugárzás káros hatásai életünk során összeadódnak. A károsodás szinte észrevétlenül rombolja a szemünket, az éjszakai látásélességünk gyengülése, esetleg színlátást okozó problémák formájában is jelentkezhet. Külön probléma, ha olcsó, vagy gyenge minőségű napszemüveget használunk, mert a sötétítés eredményeképpen kitágulnak a pupilláink, és a káros sugarakból még többet engednek be szemünkbe.

Webshopunkban rendelhető szemüvegek mindegyike 100% UV védelemmel rendelkezik, így télen-nyáron tökéletes védelmet biztosít a káros sugarak ellen.

Választhatod fix vagy cserélhető lencsés szemüvegeinket is. A fix lencsések design-ja letisztult, a cserélhető lencsések előnye, hogy jellemzően nyáron a sötét lencsével, ősszel/télen (vagy éjszaka) a szettekhez legtöbbször járó átlátszó, és/vagy sárga lencsével a legjobb közlekedni!

Fix lencsés kerékpáros szemüvegeink:

https://ebike.hu/kepek/1ta2/merida-casual-szemuveg.jpg

Cserélhető lencsés kerékpáros szemüveg kínálatunk:

Szemünk védelmével kapcsolatosan ezért elengedhetetlen a megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüveg viselése.
 

A válaszom elején röviden szeretném összefoglalni, hogy mi is az ultraviola (UV-sugárzás), és mit is jelentenek ezek a kérdésében szereplő számok. Az UV-sugárzás a napenergia egy része, egy láthatatlan sugárzás.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/9004/fenyvedelem-milyen-a-jo-napszemuveg


Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/9004/fenyvedelem-milyen-a-jo-napszemuveg


Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/9004/fenyvedelem-milyen-a-jo-napszemuveg

Mennyire találtad hasznosnak?

4
(1 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.