Beragad a cipőm a pedálba. Mi lehet a gond?

SPD pedáloknál előfordulhat egy idő után, hogy mind a belépés, de különösen a kioldás rendkívül nehézkes, még a leggyengébb rugóerő esetén is.

Ez nemcsak bosszantó dolog, de meglehetősen balesetveszélyes is, így hát a téma mélyére ássuk magunkat.

Szegény ember vízzel főz - szokták mondani, és ez tipikus példája annak, ha a fenti probléma előjön, akkor aki nem tud rögtön cipőt/pedált/stoplit venni, annak jó hírünk van, mert viszonylag egyszerű a megoldás.

Aki a rugóerő állításával bajlódott, rossz helyen keresgél, a probléma gyökere a stopli és a cipőtalp környékén keresendő. A nehéz kioldás oka ugyanis legtöbbször az, hogy a stopli éppen annyira besüllyed a cipő talpába, hogy a pedál dokkoló része a cipő talpához nyomódva annyi plusz ellenállást fejt ki, hogy ezzel együtt már jelentős többlet-erő kifejtése szükséges a kilépéshez. Nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy belássuk mennyire gáz - SPD-s tanuló időszakunkat eleveníti fel -, amikor hirtelen ki akarunk jobbra, vagy balra szállni a pedálból, de az fogva tartja kőkeményen.

Nem kellett messzire menni, hogy találjunk egy elnyűtt cipőt :) aminek a talpába épp így süllyedt már a stopli. Menthető még a dolog, épp csak annyit kell tennünk, hogy a stoplit az eredeti magasságára emeljük ki, Fotóinkon tehát a kb 2 perces műtét látható. Teszteljük egy ideje, kiválóan működik!

 

 

 

 

A leszerelt stopli alá helyezzünk egy teljesen átlagos alátétet. Ez vastagságtól függően kb 0,5..1 mm-rel elemeli a stoplit a cipő talpától, de nem lesz útban a pedál dokkolójának. Erre helyezzük vissza a stoplit, ami ezentúl úgy fog működni, mint újkorában :)

Még két kép a végső állapotról, meghúzás előtt és után:

 

Mennyire találtad hasznosnak?

5
(3 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.