Bármilyen fékkar jó lesz a mechanikus fékemhez?

Weboldalunkon megkülönböztetjük, hogy egy fék, vagy fékkar egyszerűsítve V-fékkel kompatibilis modulációval bír vagy sem.

Ennek az az oka, hogy a két rendszer nem keverhető egymással.

Miért nem keverhető a két rendszer, vagy mi is a fék moduláció?

A fékkarok és féktestek eltérő modulációja okozza azt, hogy a két rendszer nem keverhető

A moduláció azt jelenti, hogy egységnyi kar mozdításra mennyi bowdent húz a fékkar, illetve egységni bowdenhúzással mennyi elmozdulást produkál a féktest (legyen az mechanikus tárcsafék, vagy felnifék (canti-, patkó-, mini- vagy normál V-fék)

A V-fékek elterjedése előtti fékeknél egységes modulációról beszélhetünk, a görgőfékek, patkófékek és cantilever fékek húzása egységes volt, nagyjából 7mm-nyi bowdent húztak a fékkarok, és ehhez megfelelő mechanikával rendelkeztek a fékek is, tehát erre az elmozdulásra volt tervezve a féktest, így fejtette ki tökéletesen a működését (a fékhatás így volt optimális).

Ebből kiindulva ma még kijelenthető, hogy egy koskormányos országúti, vagy gravel bringa, ha mechanikus fékkel van szerelve, akkor patkófékkel, mini V-fékkel, vagy országúti (rövid) bowdenhúzással rendelkező mechanikus tárcsafékkel használható.

A V-fékek megjelenésével ez megváltozott, mivel működésük elve más: nagyobb a fékpillangó hossza, és a bowden bevezetés elve is eltér a cantiféktól. Ezeknél a fékeknél a húzott bowdenhossz kb 15mm.

 

 Féktípus  Húzott bowden hossza

 V-fék kompatibilis fékek és fákkarok

 15mm
 Canti-, Mini-V, Patkó, görgősfékek (és országúti modulációval bíró mechanikus tárcsafékek!)  7mm

 

Ezért nem kapunk jó fékhatást, ha rövidhúzású (canti/országúti, stb) karral akarunk üzemeltetni nagyhúzású (pl V-fék) féket. Az eredmény az lesz, hogy a fék vagy nem éri el a felnit, vagy túl közel kell állítani a felnihez, amicsak tökéletesen centírozott keréknél lehetséget, de a fékhatás így is elég nyúlós lesz. Ugyanígy nem kapunk jó megoldást, ha V-fékkart párosítunk cantilever fékkel, mivel az túl sok bowdent húz. Ilyenkor a fék hamar eléri a felni, de a rossz áttételi arány miatt alig lehet fékhatást elérni, tépni kell a fékünket, hogy valamit fogjon.

Egyes fékkarokon találunk a bowdenhúzás mértékét állító csavart, vagy speciális kialakítást, mellyel fékünk modulációját állíthatjuk (ezek ún 2 in 1 fékkarok). Ezek a karok egyaránt használhatóak kisebb és nagyobb modulációjú fékkarként bármilyen fékhez.

Épp ezért kell körültekintően eljárni a fékek felújításánál, hiszen a nem megfelelő összeállítással nemhogy javítunk, de ronthatunk is a fékünk teljesítményén! Ha a fenti bowdenhúzás-beazonosítás nem lenne elég, vagy bármi bizonytalanság lenne Benned, természetesen ebben is szívesen segítünk, hiszen a fék a legfontosabb biztonsági berendezés a bringán (kivéve a Fixi-seket :)!

Mennyire találtad hasznosnak?

4.7
(11 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.