Az 5 éves sisak misztériuma

Sokan hallunk meglepő, és egyben ijesztő történeteket arról, hogy 5 évente le kell cserélni a bukósisakokat, mert a továbbiakban azok már nem biztonságosak.

MI az igazság, vehetek-e egy 5 éve gyártott, de új sisakot? Nézzük sorban!

Rengeteg külföldi motoros és bringás fórumon olvashatunk egymástól eltérő véleményeket, amik sajnos nem hivatalos állásfoglalások, legfeljebb ajánlások.

Az egyik oldal a műanyagok öregedésével érvel az izzadság és UV-sugárzás hatására, a másik a tapasztalatokra, miszerint egy napi használatban lévő 10-15 éves sisak is ugyanolyan mechanikai állapotban van, mint újkorában.

A mai fogyasztóvédelmi jog - úgy gondoljuk - meglehetősen nagy figyelmet fordít a kerékpáros biztonságára (ld gyermekülések, gyermekkerékpárok előírásai). Ezzel szemben egy olyan életvédelmi eszköz, mint a sisak élettartamáról nincs semmilyen szabályozás hatályban. Ha egy bukósisak el tudna öregedni tárolás közben, erre nyilván kitérne a jogalkató, és nem engedné forgalomba hozni az 5 évesnél öregebb sisakokat.

Meglátásunk szerint a legjobb, ha józan eszünkre hallgatunk: Érdemes a használatot üzemórára vetíteni, ebből kiindulva ha megfelelően tárolunk UV-től védve egy sisakot, az biztosan nem avul a tárolástól. Ezzel szemben míg valaki, aki megy évente 10.000 km-t, izzadva, napsütésben, esőben, valószínűleg 5 évnél rövidebb idő alatt kiteszi a sisakját annyi környezeti hatásnak, ami már indokolja a cserét hamarabb is.

Néhány gyártó ugyanakkor ajánlja, hogy a napi használatban lévő sisakokat (esetleges kisebb esések, az izzadság a belső habszivacs részekre gyakorolt erozív hatása, valamint az UV sugárzás miatt) valóban célszerű és ajánlott 5 évente újra cserélni.

A forgalmazók állásfoglalása szerint is egy raktárban 4-6 évig megfelelően tárolt sisak mechanikailag nem avulhat el, és ugyanolyan biztonságos, mint egy frissen gyártott darab.

Mennyire találtad hasznosnak?

4.9
(7 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.