Az 5 éves sisak misztériuma

Sokan hallunk meglepő, és egyben ijesztő történeteket arról, hogy 5 évente le kell cserélni a bukósisakokat, mert a továbbiakban már nem biztonságosak.

MI az igazság, vehetek-e egy 5 éve gyártott, de új sisakot? Nézzük sorban!

Rengeteg külföldi motoros és bringás fórumon olvashatunk egymástól eltérő véleményeket, amik természetesen sosem hivatalos állásfoglalások, legfeljebb ajánlások.

Az egyik oldal a műanyagok öregedésével érvel az izzadság és UV-sugárzás hatására, a másik a tapasztalatokra, miszerint egy 10-15 éves napi használatban lévő sisak is azonos mechanikai állapotban van mint újkorában.

A mai fogyasztóvédelmi jog - úgy gondoljuk - meglehetősen nagy figyelmet fordít a kerékpáros biztonságára (ld gyermekülések, gyermekkerékpárok előírásai). Amennyiben egy olyan életvédelni eszköz, mint a bukósisak el tudna öregedni tárolás közben, erre nyilván kitérne a jogalkató, és nem engedné forgalomba hozni az 5 évesnél öregebb sisakokat.

A gyártók ugyanakkor ajánlják, hogy a napi használatban lévő sisakokat (esetleges kisebb esések, az izzadság a belső habszivacs részekre gyakorolt erozív hatása, valamint az UV sugárzás miatt) valóban célszerű és ajánlott 5 évente újra cserélni.

A forgalmazók állásfoglalása szerint is egy raktárban 4-6 évig megfelelően tárolt sisak mechanikailag nem avulhat el, és ugyanolyan biztonságos, mint egy frissen gyártott darab.

Mennyire találtad hasznosnak?

4.8
(6 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.