Ásványi vagy DOT fékolaj?

Pontosabban fékfolyadék.. A két rendszert nem szabad vegyíteni, mert teljesen más összetevőik vannak, így a fékrendszerben lévő gumialkatrészekkel kölcsönhatásba léphetnek, ami tönkreteszi a féket. Tehát ami gyárilag ásványi (pl Shimano, Magura, Tektro), ott csak a saját folyadékkal szabad szervizelni, míg amely rendszer DOT szabványú folyadékkal üzemel, maradni kell ennél.
Valamennyi Shimano, Magura, Tektro hidraulikus tárcsafék ásványi olajat használ. Ez a típusú olaj ugyanis környezetbarát, nem mérgező, és nem támadja meg a vele kapcsolatba kerülő anyagokat (pl. fémek, gumitömítések). Ideális anyag tehát a bringa fékrendszerének müködtetésére.


A DOT jellegű fékfolyadékokkal nagyon óvatosan kell bánni! Erős nedvszívó hatásúak, a véráramba kerülve pedig vérmérgezést okozhatnak, ezért nyílt sebbe soha nem kerülhet! Az újabb DOT olajok már semleges hatásúak, de mindig nézz utána, hogy az általad használt fékolaj vészelyes-e!


A másik nagyon fontos dolog, amit tudni kell az ilyen fékfolyadékokról, hogy az erős nedvszívó hatás miatt a szabadban hagyva — pl. olajcserénél, vagy bármi bütykölésnél — megkötik a levegő páratartalmát (kivonják belőle a vizet), ezáltal romlik a minőségük, hiszen a rendszerbe került víz bármilyen formája csökkenti a folyadék forráspontját. (A tiszta DOT4-es olajok forráspontja 260 fok felett van, míg a vízzel kapcsolatba lépett anyagé már csak 175 fok. Nyilvánvaló, hogy a "vizes" olaj már szinte közepes terhelésnél is forrhat, ami ugye levegősödést jelent magyar nyelven. Gondoljuk tehát végig mindig, hogy valóban maga a fék-e a hibás, vagy pedig lehet-e az olaj minősége a rossz fékhatásnak!)

Mennyire találtad hasznosnak?

4.9
(42 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.