A téli kerékpáros ruházatokról

Téli bringázás – Mit vegyek fel?

 

Az első hidegek úgy érintik a bringást, mint az autósokat az első hó: Váratlanul, pedig tudjuk, minden évben jönni fog, mégis az utolsó pillanatig halogatjuk, aztán az első igazán hideg ráébreszt minket: mostmár nem elég az eddigi ruházat, kell a sapka, a lábmelegítő, stb:

Mit vegyünk tehát fel? - jön a kérdés, ami jogos, de a válasz nem ennyire egyértelmű, hiszen több tényezőt kell mérlegelni:
-  Milyen hideg van kint?
-  Mennyi időt fogsz tekerni?
-  Vannak-e érzékeny pontjaid, mennyire vagy fázós típus?

 

Nézzük a 4 leggyakoribb tévhitet a téli öltözködéssel kapcsolatban


-  Minél melegebben öltözöm, annál jobb!
NEM IGAZ!
A kerékpározás többnyire fokozott terhelés, amire a szervezet hőleadással reagál. Ha átizzadjuk a ruházatunkat, akkor a hideg ránkfagyasztja azt. A legtöbb technikai ruha épít a tested által leadott plusz hőre, és így tart melegen. Fontos, hogy szemből védjen a szél ellen, és hátul vagy oldalt lehetőség szerint engedj át (kifelé) a párát. Kísérletezz! Attól függően mennyire vagy izzadós típus, kell kiválasztanod a legmegfelelőbb ruházatot. aki könnyen bemelegszik, annak egyáltalán nem kell túlöltöznie, mert 5 perc mozgást követően be fog izzadni, és onnan a hőérzet csak romlani fog. 

-  Szerintem a pamutpullóver jó lesz, mert jó nedvszívó!
NEM IGAZ!
A legnagyobb hiba, amit bármilyen sportöltözet választásakor elkövethetünk, ha pamut ruhát veszünk fel. A cél ugyanis nem a nedvesség elszívása, hanem a nedvesség felszínre vezetése. Ebben nagyon jók a műszálas technikai ruhák, és újabban a gyapjú alapú sportruhák is kiváló eredményeket mutatnak fel, de ez magasabb árfekvést is jelent. Réteges bringás öltözéknél ez különösen fontos, pl egy téli bringás cipőt csak technikai zoknival ajánlott hordani, mert bármilyen más, pl. pamutzoknival befülled a lábfej.
Gyakran látunk a városban vastag, kötött ruhában bringázókat. Sajnos a divat ellen nehéz érvelni, pedig tudható, hogy ami tele van lyukakkal, az nehezen tud szélálló lenni :) A buszmegállóban vagy otthon ezek a ruhák, kendők jók lehetnek, de bringán ülve esélyük sincs. Ugyanúgy megfagysz bennük :( Ezeknél tényleg 1(!) vékony windstopperes mellény is százszor többet használ.


-  Amikor befejezem a bringázást, utána hamar visszamelegszem!
NEM IGAZ!
A kihűlt testrészek sajnos megjegyzik a „traumát”, így közép és hosszútávon is számolnunk kell következményeivel: A kihűlt térd- és egyéb izületek jobban kopnak, reumára hajlamossá válhatnak. Semelyikünk sem akarhatja, hogy 40-50 évesen szögre kelljen akasztani a bringát, és esetleg úgy általában a szabadidős mozgást egy könnyelműségből hozott döntés miatt "én nem fázom így", hiszen ha valamit, akkor bringázni mindenképp szeretnénk életünk végéig! Nem tétel egy klassz kesztyű, egy thermo felső, nadrág, és egy normális cipő, vagy kamásli. Nagyjából ennyi kell tenned a tested védelméért.

-  Csak 0 fok van kint, megteszi egy sál meg egy vastagabb pullóver!
NEM IGAZ!
Ahogy feljebb is írjuk, bringázás közben számolni kell a szél és a menetszél hűtő hatásával, amivel gyakran elfelejtünk kalkulálni. Egy adott ruha meleg lehet álló helyzetben, de megfagysz benne a bringán. Furcsa, de sok komoly bringás ruha épp fordítva működik: Álló helyzetben nem érzel különösebb meleg-érzés, de amikor bringázni kezdesz benne, akkor jön meg a wow-érzés, és úgy érzed, hogy a nyárban bringázol (komolyan!)

 

Hőérzet (Hőmérséklet/Szélsebesség)
10 km/h 20 km/h 30 km/h 40 km/h 50 km/h
10 °C
8 °C
3 °C 1 °C -1 °C -2 °C
5 °C
2 °C -3 °C -6 °C -8 °C -10 °C
0 °C
-3 °C -10 °C -13 °C -16 °C -18 °C
-5 °C -9 °C -16 °C -20 °C -23 °C -25 °C
-10 °C
-14 °C -22 °C -27 °C -31 °C -33 °C 

 
De akkor hogyan is öltözzek??

Talán sokunk fejébe korán belevésték az első nagy tanácsot: „Öltözz rétegesen!” Ez abszolút igaz, szervezetünk hőháztartása nagyon fontos: Úgy kell beállítani ruházatunkat, hogy ne legyenek túl meleg és túl hideg pontok a testünkön. Például a mellkas és az alkar általában „túlfűtött”, míg az arc, az ujjak, az izületek és a derék többnyire hamarabb kihűlnek. Egy tanulmány megemlíti, hogy a test mindig a jellemzőbb állapothoz igazodik, tehát ha a testünk nagy része izzad, de pl. kilóg a derekunk, akkor azt figyelmen kívül hagyja. Ez súlyos probléma, ami a fent említett későbbi, helyi problémákhoz, gyulladásokhoz vezethet.

Egy jól összeállított ruházat esetén még a hegyekben sem kell túlzottan sokat öltözni-vetkőzni, elegendő a felsőrész felső rétegének kicipzárazása felfelé, és visszazárása síkon, vagy csak a lefeléken.Vegyük sorba tehát a bringás ruházat palettáját:

Alap ruházat

http://ebike.hu/kepek/smQ/bbb-buw-16-thermolayer-noi-alaoltozet.jpg
Aláöltözet: Az „átlag bringás” nem foglalkozik vele, mégis talán a legfontosabb, hiszen ez vezeti át a párát és nedvességet a felső rétegek felé, a lehető legszárazabban tarva a testet.

http://ebike.hu/kepek/1hMX/etape-warmer-jacket-felsoresz.jpg
Rövid mez/rövid nadrág: Ezek nem nyújtanak elegendő védelmet, csak arra használjuk, hogy testünk „hőtérképét” kiegyenlítsük, tehát ha a mellkasunk fázik, akkor póbáljuk ki egy rövid mez beiktatását!

http://ebike.hu/kepek/18e7/northwave-force-hosszu-hosszunadrag.jpg


Hosszú mez/hosszú nadrág: nagy valószínűséggel ezek fontos részei lesznek a kollekciónak. Léteznek belőle thermo és windstopper (szélálló) anyagúak is, melyek lényege az, hogy a test felől érkező párát áteresztik, míg a test felé érkező szelet nem:
 


Egyéb ruházati kiegészítők:

http://ebike.hu/kepek/qvZ/bbb-bwg-22-coldshield-telikesztyu.jpg  http://ebike.hu/kepek/soa/bbb-bbw-98-comfortneck-nyakmelegito.jpg     
Kesztyű: természetesen elengedhetetlen kellék, ebből is válasszunk lehetőleg szélállót, ha esőben is tekerünk, akkor vízállót! Fontos, hogy végig védje a csuklót is.
Kamásli: Ember- és kamásli függő, hogy ki mikor kezdi el viselni, 5 fok alatt szerintünk már ajánlott, ha 30 percnél hosszabb a menetidő. Léteznek kifejezetten szél, vagy eső ellen tervezett kamáslik, de a téli hidegekre masszív, vastag darabot válasszunk!
Kar- és lábmelegítő: Ez is a hőháztartás beállításában játszik szerepet: menet közben is megválhatunk tőle, elfér a mez zsebében is, ha egynapos túrán veszünk részt, és induláskor még hideg van, de napközben már felmelegszik az idő.
Sapka/Maszk: A kamáslihoz hasonlóan a fejtető védelme 5 fok alatt már fontos, ilyenkor előkerülhet a sapka
Szemüveg: Mentél már hidegben szemüveg nélkül? Ugye nem kell akkor erről hosszú sorokat leírni? :)
Thermo kulacs: Bizony, ha már hosszabbat megyünk, akkor ne rontsuk el azzal az utat, hogy jegesre fagyó vizet vagy teát viszünk magunkkal az útra, mert az legfeljebb a következő hetünket pecsételi meg!


Mindenkinek jó bringázást kívánunk!
 

Mennyire találtad hasznosnak?

4.8
(49 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.