Milyen ruházatot vegyek fel hideg időben?

Az első hidegek úgy érintik a bringást, mint az autósokat az első hó: Váratlanul, pedig tudjuk, minden évben jönni fog, mégis az utolsó pillanatig halogatjuk, aztán az első igazán hideg ráébreszt minket: mostmár nem elég az eddigi ruházat, kell a sapka, a lábmelegítő, stb.

Mit vegyünk tehát fel? 

Jön rögtön a kérdés, ami jogos, de a válasz nem ennyire egyértelmű, hiszen több tényezőt kell mérlegelni, és minden bringás másképp tolerálja a hideget. Egy napsütéses tavaszi napon, mondjuk 8 fokban ugyanúgy látsz a villamoson is pár embert pólóban, míg mások vastag kabátban vacogva nézik őket.
"Csak" ennyire tér el mindennyiunk hőérzete :)

3 dologgal mindenesetre számolni kell, és ez általában elég is szokott lenni a döntéshez:

-  Mennyire van kint hideg?
-  Mennyi időt fogsz tekerni?
-  Vannak-e érzékeny pontjaid, mennyire vagy fázós típus?

 Nézzük a 4 leggyakoribb tévhitet a téli öltözközéssel kapcsolatban

Minél melegebben öltözöm, annál jobb! - NEM IGAZ!

​A kerékpározás többnyire fokozott terhelés, amire a szervezet hőleadással reagál. Ha átizzadjuk a ruházatunkat, akkor a hideg ránkfagyasztja azt. A legtöbb technikai ruha épít a tested által leadott plusz hőre, és így tart melegen. Fontos, hogy szemből védjen a szél ellen, és hátul vagy oldalt lehetőség szerint engedj át (kifelé) a párát. Kísérletezz! Attól függően mennyire vagy izzadós típus, kell kiválasztanod a legmegfelelőbb ruházatot. aki könnyen bemelegszik, annak egyáltalán nem kell túlöltöznie, mert 5 perc mozgást követően be fog izzadni, és onnan a hőérzet csak romlani fog. 

A pamutpullóverem jó lesz, mert jó meleg, és nedvszívó! - NEM IGAZ!

​A legnagyobb hiba, amit bármilyen sportöltözet választásakor elkövethetünk, ha pamut ruhát veszünk fel. A cél ugyanis nem a nedvesség elszívása, hanem a nedvesség felszínre vezetése. Ebben nagyon jók a műszálas technikai ruhák, és újabban a gyapjú alapú sportruhák is kiváló eredményeket mutatnak fel, de ez egyben magasabb árfekvést is jelent. Réteges bringás öltözéknél ez különösen fontos, pl egy téli bringás cipőt csak technikai zoknival ajánlott hordani, mert bármilyen más, pl. pamutzoknival befülled a lábfej.

Gyakran látunk a városban vastag, kötött ruhában bringázókat. Sajnos a divat ellen nehéz érvelni, pedig tudható, hogy ami tele van lyukakkal, az nehezen tud szélálló lenni :) A buszmegállóban vagy otthon ezek a ruhák, kendők jók lehetnek, de bringán ülve esélyük sincs. Ugyanúgy megfagysz bennük :( Ezeknél tényleg 1(!) vékony windstopperes mellény is százszor többet használ.

Amikor befejezem a bringázást, utána hamar visszamelegszem! - NEM IGAZ!

A kihűlt testrészek sajnos megjegyzik a „traumát”, így közép és hosszútávon is számolnunk kell következményeivel: A kihűlt térd- és egyéb izületek jobban kopnak, reumára hajlamossá válhatnak. Semelyikünk sem akarhatja, hogy 40-50 évesen szögre kelljen akasztani a bringát, és esetleg úgy általában a szabadidős mozgást egy könnyelműségből hozott döntés miatt "én nem fázom így", hiszen ha valamit, akkor bringázni mindenképp szeretnénk életünk végéig! Nem tétel egy klassz kesztyű, egy thermo felső, nadrág, és egy normális cipő, vagy kamásli. Nagyjából ennyi kell tenned a tested védelméért.

 

Csak nulla fok van kint, megteszi egy sál és egy kötött pullóver! - NEM IGAZ!

Ahogy feljebb is írjuk, bringázás közben számolni kell a szél és a menetszél hűtő hatásával, amivel gyakran elfelejtünk kalkulálni. Egy adott ruha meleg lehet álló helyzetben, de megfagysz benne a bringán. Furcsa, de sok komoly bringás ruha épp fordítva működik: Álló helyzetben nem érzel különösebb meleg-érzést, de amikor bringázni kezdesz benne, akkor jön meg a wow-érzés, és úgy érzed, hogy a nyárban bringázol (komolyan!). Mi magunk is ugyanúgy járunk bringázni ősszel, télen és a megfelelő felsőrész (szélálló mellény, vagy meleg kabát alá legtöbbször -10 fokig is csak egy aláöltözetet legfeljebb egy vékony mezt veszünk fel. Hihetetlenül hangzik, de ez igaz!

A kulcs tehát a szélvédelem, hiszen, egyrészt fújhat a szél, és mellé még mi is haladunk 20-30kmh sebességgel. Nézd meg a táblázatot, hogy alakul ilyen környezetben a hőérzeted!

Hőérzet (Hőmérséklet/Szélsebesség)
10 km/h 20 km/h 30 km/h 40 km/h 50 km/h
10 °C
8 °C
3 °C 1 °C -1 °C -2 °C
5 °C
2 °C -3 °C -6 °C -8 °C -10 °C
0 °C
-3 °C -10 °C -13 °C -16 °C -18 °C
- 5 °C
-9 °C -16 °C -20 °C -23 °C -25 °C
-10 °C
-14 °C -22 °C -27 °C -31 °C -33 °C 

 


De akkor hogyan is öltözzek??

Talán sokunk fejébe korán belevésték az első nagy tanácsot: „Öltözz rétegesen!” Ez abszolút igaz, hiszen szervezetünk hőháztartása nagyon fontos. A réteges öltözködés lehetőséget ad arra, hogy védekezzünk a menetszéltől, de túlmelegedés esetén egy réteget levegyünk, vagy kicipzárazzunk. Úgy kell beállítani ruházatunkat - akár menet közben is -, hogy ne legyenek túl meleg és túl hideg pontok a testünkön. Például a mellkas és az alkar általában „túlfűtött”, míg szélnek jobban kitett és nehezebben védhető arc, ujjak, izületek és a derék többnyire hamarabb kihűlnek. Egy tanulmány megemlíti, hogy a test mindig a jellemzőbb állapothoz igazodik, tehát ha a testünk nagy része izzad, de pl. kilóg a derekunk, akkor azt figyelmen kívül hagyja. Ez súlyos probléma, ami a fent említett későbbi, helyi problémákhoz, gyulladásokhoz vezethet.

Egy jól összeállított ruházat esetén még a hegyekben sem kell túlzottan sokat öltözni-vetkőzni, elegendő a felsőrész felső rétegének kicipzárazása felfelé, és visszazárása síkon, vagy csak a lefeléken.Vegyük sorba tehát a 10 fok alatti bringázás ruházatát:

Alap ruházat

Aláöltözet

http://ebike.hu/kepek/smQ/bbb-buw-16-thermolayer-noi-alaoltozet.jpg


Az „átlag bringás” nem foglalkozik vele, mégis talán az egyik legfontosabb, hiszen felsőtestünk izzad a leginkább, és ha a nyaki résznél nem szigetel tökéletesen a kabátunk, akkor a menetszél egyből az izzadt bőrünket fogja hűteni. Az aláöltözet megvéd ettől átvezeti a párát és nedvességet a felső rétegek felé, a lehető legszárazabban tarva a testet. Ugyanakkor figyelni kell, hogy a felsőruházat a csukónál, deréknál és a nyaknál jól zárjon. Erre alternatív megoldást jelenthet egy hosszabb csuklóvédelemmel rendelkező kesztyű, egy nyaksál, és hátul esetleg egy hosszított mez.


Rövid mez/rövid nadrág

Ezek önmagunkban már nem nyújtanak elegendő védelmet 10 fok alatt, ám a réteges öltözködésben nagy hasznukat vehetjük! Arra használjuk őket, hogy testünk „hőtérképét” kiegyenlítsük, tehát ha a mellkasunk fázik, akkor póbáljuk ki egy rövid mez beiktatását!

 


Hosszú mez/hosszú nadrág

http://ebike.hu/kepek/18e7/northwave-force-hosszu-hosszunadrag.jpg


Nagy valószínűséggel ezek fontos részei lesznek a kollekciónak. Léteznek belőle thermo és windstopper (szélálló) anyagúak is, melyek lényege az, hogy a test felől érkező párát áteresztik, míg a test felé érkező szelet nem. A windstopper membránt a menetirány szerinti oldalra helyezik el, és tökéletes szélvédelmet nyújt. egy a nagyon vékony réteg tökéletes rugalmasságot hagy az anyagnak, könnyű, így nem akadályozza a szabad mozgást, mégis akár egy tízszer vastagabb, de széláteresztő felsőnél is jobb hővédelmet biztosít. Mindenképp javasoljuk az ilyen termékeket.
 

 


Egyéb ruházati kiegészítők:

Bár az alsó- és felsőruházatunk (nadrág, kabát) a testünk nagy részét már lefedi, mégis vannak kritikus pontok, amiket külön figyelemben kell részesíteni. Mi ezekben a cuccokban tekerünk ősztől tavaszig teljes komfortban:

Kesztyű

http://ebike.hu/kepek/qvZ/bbb-bwg-22-coldshield-telikesztyu.jpg                 


Természetesen elengedhetetlen kellék, ebből is válasszunk lehetőleg szélállót, ha esőben is tekerünk, akkor vízállót! Fontos, hogy végig védje a csuklót is. Itt érdemes figyelni arra, hogy az elvárt hőmérséklet tartományhoz igazodó kesztyűt vegyünk, a túl meleg téli kesztyűkbe hamar beizzadsz


Kamásli


Ember- és kamásli függő, hogy ki mikor kezdi el viselni, 5 fok alatt szerintünk már ajánlott, ha 30 percnél hosszabb a menetidő. Léteznek kifejezetten szél, vagy eső ellen tervezett kamáslik, de a téli hidegekre masszív, vastag darabot válasszunk! A vízálló kamásli megvédi a cipőnket, a hideg elleni pedig akkor ideális, ha reggel még szükség van rá, délután meg nem, mert akkor táskában hazavihetjük magunkkal.


Téli cipő


Aki télen rendszeresen kerékpározik, annak a téli cipő lesz kötelező darab: a bolyhos bélésű, kényelmes, és hőszigetelt cipők ma már széles palettában eléhetőek. Maximálisan védik a lábfejet, megakadályozva az egyik leggyakoribb tünetet, a lábujjak kihűlését. Általában ezt szerezzük be utolsónak, mert nem olcsó dolog, de aki rászánja magát, már az első napon rájön, hogy a legjobb döntést hozta. Nagyon fontos a téli cipőkkel kapcsolatban, hogy kizárólag bringázásra tervezett technikai zoknival szabad őket használni, mert a pamut zokniba hamar befülled a lábfej, és amint megáll az izzadság, rögtön visszahűl és fázni fog a lábad. 


Kar- és lábmelegítő


Ez is a hőháztartás beállításában játszik szerepet, első sorban átmeneti időben 10 fok körül, amikor még nem kell meleg kabát, de a rövid mez aláöltözet már nem elegendő kombináció: menet közben is megválhatunk tőle, elfér a mez zsebében is, ha egynapos túrán veszünk részt, és induláskor még hideg van, de napközben már felmelegszik az idő. 


Sapka/Maszk/Nyaksál

http://ebike.hu/kepek/soa/bbb-bbw-98-comfortneck-nyakmelegito.jpg      


A kamáslihoz hasonlóan a fejtető védelme 5 fok alatt már fontos, ilyenkor előkerülhet a sapka, amit a sisak alá kell felvenni.


Szemüveg


Mentél már hidegben szemüveg nélkül? Ugye nem kell akkor erről hosszú sorokat leírni? :) a metsző hideg szél, a jégcsapként szemünkbe érkező havaseső, vagy az útról felverődő só, mind akadályozza a bizonságos közlekedésünket, és károsíthatja egyik legértékesebb szervünket.


Thermo kulacs

Ha már hosszabbat megyünk, akkor ne rontsuk el azzal az utat, hogy jegesre fagyó vizet vagy teát viszünk magunkkal az útra, mert az legfeljebb a következő hetünket pecsételi meg: Kimelegedett felsőtestünk nem fogja megköszönni, ha 0-5 fokos vizet iszunk tekerés közben! Gondoskodjunk a megfelelő hőmérsékletű italról egy jól szigetelő thermo kulaccsal!Mindenkinek jó ŐSZI/TÉLI bringázást kívánunk!
 

Mennyire találtad hasznosnak?

4.8
(53 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.