Gyakran csapódik a láncom a vázhoz. Mit tehetek ellene?

Elég bosszantó dolog, amikor rázós úton a láncunk csörömpöl a vázon. Azontúl, hogy a kellemetlen a fülünknek, sajnos a váz sem élvezi a dolgot. Gyakran a teljes festékréteg bánja, ami idő előtti korróziót, vagy karbon esetén a szálszerkezet sérüléséhez is vezethet.

Ilyenkor általában a váltókanál "feszítőrugóját" gyanúsítjuk, de nem minden esetben okolható ezért a jelenségért. Egy sokat szolgált váltó kanálfeszítő-rugója valóban gyengülhet az évek során, de érdemes inkább két praktikus tanácsot megfogadni:

A lánc feszességét áltlában nem lehet állítani a váltón. A mai, drágább váltókon is csak egy kuplung-szerkezet tudja fékezni a váltókanál lengését. Éppen ezért érdemes odafigyelni arra, hogy hogy milyen váltó-áttételben tekerünk:

"lehetőség szerint soha ne menjünk elől-hátul kis lánckeréken keresztben"

Ez két dolog miatt nem jó. Mert:

  • ilyenkor a váltókanál a legtöbb lánc-felesleget kell felvegye, ami nem csak súlyban sok neki, de a feszítőrugója is éppen "alap" feszítésen van, tehát nagyon könnyen be tud lengni.
  • a kis fogaskerekek használata miatt ilyenkor a lánc közelebb is fut a láncvillához, tehát értelemszerűen hamarabb hozzá fog csapódni.

Célszerű elől feljebb váltani, és ehhez hátul is beváltani a megfelelő, könnyebb fokozatba. A láncfelesleg így a lánckerekeken marad, kevesebb láncot kell tartson, a váltókanál így előre fordul, és egyúttal nagyobb feszességgel is fogja tartani.

Emellé még érdemes egy neoprén vázvédőt beszerezni, és a jelenség nagyja meg fog szűnni.

 

Mennyire találtad hasznosnak?

3
(2 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.