Ugrik a láncom: Cserélhetek egy lánckereket a fogaskeréksoron?

Az említett probléma elég gyakori.

Sokszor találkozunk ezzel, főleg azoknál, akik sík terepen használják a bringájukat, egy áttételben, vagy pedelecet használnak elektromos rásegítéssel.

Ezeknél a bringáknál hamar el lehet érni a rásegítés végét, és ha elől ez túlzottan kis lánckerékkel párosul akkor azt is, hogy hátul folyton a legkisebb lánckeréken fut a lánc. A motor ereje plusz igénybevétel a láncnak, így ez is könnyebben kopik - "nyúlik" - és mivel itt van a legkevesebb fog, ezért a lánckerék fogai a megnyúlt lánccal kombinálva hatványozottan gyorsan kopnak (csúcsosodnak, és a megnyúlt lánc a fogak tetején fut, nagyobb erőkifejtésre pedig átugrik a fogakon)

Egy átlagos fogaskeréksor, egy rásegítés nélküli bringán időjárástól, karbantartástól és a gazdától függően elmegy 8-10ezer kilométert, egy középmotoros pedelecnél várhatóan ennek kb fele a várható futásteljesítmény. Itt különösen igaz, hogy felhasználó és kerékpár függő, hogy mikor érik meg cserére a hajtás.

Több cikkünkben is megemlítjük, hogy a sort kompletten lánccal együtt cserélni azért javasolt, mert a lánc is biztos elkopott már ennyi idő alatt, és a fogaskeréksor többi lánckereke is bizonyos mértékben már megkopott. Ha erre új láncot tennénk úgy, hogy csak a megkopott lánckereket cseréljük, akkor a többi - szintén bizonyos fokig megkopott fogaskeréken - ugrana az új lánc.

Mennyire találtad hasznosnak?

4
(5 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.