Jajj mit vegyek fel?!? - Készülj velünk a hidegre

Aki télen közlekedik bringával, az tudja, hogy bizony sokszor nehéz eltalálni miben is érdemes elindulni munkába/suliba, vagy éppen edzeni.
De megéri átgondolni, ebben segítünk is Neked igy kicsit.

 


Vásárolj októberben ruházati cikkeink közül, és EXTRA 10% kedvezményt adunk


 

az október 31-ig leadott rendelésekre. A kupon, csak az elérhető státuszú (zöld vagy sárga kosárszínnel jelzett) termékekre érvényes.

A rendelés leadásakor írd a THERMO kuponkódot a rendelés ügyfélszolgálati kommentjébe!

 

Késik ugyan, de hamarosan már nem ússzuk meg a hideg időt. 

Aki kerékpározás-függő, vagy csak nem szereti a dugókat, bringával jár télen is. Ez a legjobb amit tehet, kiváló alapozásnak számít, nem lustul el a szervezet, meg nem is kell pénzért külön eljárni terembe kondizni. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ruhában teszed ezt. 

Mi, az eBIKE.hu-nál heti 6-10 órát biztosan tekerünk rendszeresen munkába/ide-oda, ráadásul reggel-este, így van rálátásunk arra, hogy milyen elindulni a nap leghidegebb időszakában reggel 6-7 óra körül, és milyen hazaindulni a nap legmelegebb időszakában délután :) Nem könnyű eltalálni a megfelelő ruházatot, ha reggel 5 fokban indulsz, 1 óra múlva meg már 15 fokban tekersz, de a megfelelő bringás ruházat még ekkor is tökéletes meleget, és páraelvezetést biztosít. 

Hogyan öltözzek?

Minden bringás másképp reagál a hidegre, van aki szuper-fázós, és van aki kis túlzással fagyban is pólóban teker :)
Beletelik egy kis időbe, amíg megismered, melyik ruha, hogyan működik rajtad, így eleinte belefuthatsz abba, hogy beizzadsz, vagy nem melegszel be, de hamar rá fogsz érezni, hogy Nálad mi működik jól, és mi a tuti arra a napra távtól függően.

Ne feledd: Túlöltözni ugyanolyan helytelen, mint alulöltözni: Az eredmény ugyanis ugyanaz lesz. Túl sok réteg esetén átizzadod valamennyi réteget, és ez ugyanúgy eredményezheti a kihűlést, mint ha túl kevés ruha lenne rajtad. Optimális esetben (aláöltözet, thermo mez, kar- és lábmelegítő, stb) az alsó rétegek kívülre vezetik a párát, a párolgás a mez felszínén és nem(!) a bőrödön történik, így ez a folyamat nem hűti a testedet jelentősen. A kontrollált és irányított szellőzés folyamatos testhőmérséklet-szabályzást tesz lehetővé, ami az utad vagy edzésed sarkalatos pontja lehet.

Tapasztalatból mondjuk, hogy érdemes elismert márkák kínálatából válogatni, mert a nagyáruházi márkák termékei közel sem hozzák azt a minőséget, amit a kifejezetten erre specializálódott kerékpáros ruházatokat gyártó cégek (pl Endura, Northwave, Mavic, stb a teljesség igénye nélkül). Nem működnek úgy a membránok bennük, nem látják el a tőlük alapvetően elvárt funkciókat, hamarabb füllednek be és vesztik el technikai képességüket, a páraáteresztést, vagy éppen a vízállóságot.

Az alapvető ruhatár nagyjából így néz ki

induljunk rétegsorrendben:

Aláöltözet
Az „átlag bringás” nem foglalkozik vele, kb 5 fok alatt mégis talán a legfontosabb, hiszen ez vezeti át a párát és nedvességet a felső rétegek felé, a lehető legszárazabban tarva a tested. Felülre mindenképp érdemes venni, hamar szárad, akár naponta moshatod, kiszolgál egész télen
VÁSÁROLOK

Zokni
Legalább ilyen fontos, hogy a lábad szellőzése is tökéletes legyen. Egy 100% vízálló GoreTex-es télicipő is befülled, ha pamutzoknit veszel alá. Ezért ilyen cipőknél kizárólag technikai zoknit használj! Ne spórolj ezen, elég belőle 2pár
Rövid mez/rövid nadrág: Ezek nem nyújtanak elegendő védelmet, csak arra használjuk, hogy testünk „hőtérképét” kiegyenlítsük, tehát ha a mellkasunk, lágyékuk fázik, akkor próbáljuk ki egy rövid mez, vagy nadrág beiktatását!
VÁSÁROLOK

Hosszú mez/hosszú nadrág
nagy valószínűséggel ezek fontos részei lesznek a kollekciónak. Léteznek belőle thermo és windstopper (szélálló) anyagúak is, melyek lényege az, hogy a test felől érkező párát áteresztik, míg a test felé érkező szelet nem. Mi általában végigtekerjük a telet egy thermo nadrág térdmelegítő kombóval, nagy hidegekben a fent említett 1 rövidnadrág jól jöhet extra szigetelésnek.
VÁSÁROLOK mezt
VÁSÁROLOK nadrágot

Térdmelegítő

Olyan mint az égőkészlet: Kötelező tartozék. Átemeneti időben és télen is nagyon jól jön, tehát igazi 3 évszakos cucc, és a legjobb igénybevett testrészedet, a térded védi!
VÁSÁROLOK

Dzseki
Ha a mezed nem szélálló, akkor szükséges fölé egy réteg, ami nem engedi át a menetszelet. A mai prémium vonalat képviselő technikai dzsekik alá nem is kell más, csak egy aláöltözet, de a középkategóriánál ez még kevés, oda kell egy közbenső, hosszujjú mez. Ebből jól látható színt érdemes választani, hogy sötétebb napszakokban is észrevegyenek minket.
VÁSÁROLOK egy dzsekit

Egyéb ruházati kiegészítők
     
Kesztyű
természetesen elengedhetetlen kellék, ebből is válasszunk lehetőleg szélállót, ha esőben is tekerünk, akkor vízállót! Fontos, hogy végig védje a csuklót, érjen be a dzseki ujja alá..
Ügyeljünk rá, hogy minőségi darab legyen, jól működő hőszigetelő membránokkal.Ujjaink hajlamosak a leginkább az elfagyásra, így az első 5 percben érdemes kicsit tornáztatni őket a markolaton, aztán ahogy bemelegszik a szervezet, a vérkeringés már melegen fogja tartani. Nagyon vacogósok nyugodtan vehetnek „alákesztyűt” is
VÁSÁROLOK téli kesztyűt

Kamásli
Ember- és kamásli függő, hogy ki mikor kezdi el viselni, 5 fok alatt szerintünk már ajánlott, ha 30 percnél hosszabb a menetidő. Léteznek kifejezetten szél, vagy eső ellen tervezett kamáslik, de a téli hidegekre masszív, vastag darabot válasszunk! Ügyelj továbbá arra is, hogy a nadrágot ráhúzd a kamáslira, ne tűrd be, mert esőben az szépen a lábfejedre vezeti a vizet, ami – ugye elég ha annyit mondunk, hogy - nem jó.
VÁSÁROLOK kamáslit

Kar- és lábmelegítő
Ez is a hőháztartás beállításában játszik szerepet: menet közben is megválhatunk tőle, elfér a mez zsebében is, ha egynapos túrán veszünk részt, és induláskor még hideg van, de napközben már felmelegszik az idő, tehát hosszabb, folyamatos tekeréseknél alkalmazzuk, meg például hegyekben, ahol rövid időn belül belül akár 10-20 fok eltérést is tapasztalhatunk.
VÁSÁROLOK karmelegítőt
VÁSÁROLOK lábmelegítőt

Sapka/Maszk/Nyaksál
A kamáslihoz hasonlóan a fejtető védelme 5 fok alatt már fontos, ilyenkor előkerülhet a sapka. A sisakra huzatot szoktunk tenni, hogy ne fújja át a szél, ez is javítja a hőérzetet, a maszk, vagy nyaksál pedig azért nagy találmány, mert a szánk/orrunk elé húzva állandóan melegebb levegőt tudunk belélegezni. Ez már önmagában elég ahhoz, hogy megelőzzünk egy felső légúti betegséget.. A nyaksál, vagy a nyakadon végig érő maszk ráadásul nem csak elöl, de hátul is véd, ahol egy lazább szabású kabát gallérja beengedi a hideg menetszelet..
VÁSÁROLOK sapkát
VÁSÁROLOK maszkot
VÁSÁROLOK nyakmelegítőt

Szemüveg
Mentél már hidegben szemüveg nélkül? Ugye nem kell akkor erről hosszú sorokat leírni? :)
VÁSÁROLOK

Thermo kulacs 
Bizony, ha már hosszabbat megyünk (mondjuk 30p fölött), akkor ne rontsuk el azzal az utat, hogy jegesre fagyó vizet, vagy teát viszünk magunkkal az útra, mert az legfeljebb a következő hetünket pecsételi meg!
VÁSÁROLOK

 

magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.