Hogyan kerüld el ősszel az 5 legidegesítőbb dolgot!

Az 5 tuti tipp, hogy túléld az őszi bringázást!

Amikor a vénasszonyok nyara után végképp elkezd hűlni az idő, sokan leteszik a bringát, pedig utána sem áll meg az élet, és élvezheted a bringázást egész évben, 4 évszakon keresztül.

Az utóbbi években örömmel konstatáljuk, hogy - velünk együtt - egyre többen maradtok nyeregben ősszel, sőt télen is! Ez egy öngerjesztő folyamat, hiszen aki lát egy bringást kényelmesen - nem szitkozódva, vacogva - tekerni 0°C körüli időben, az maga is elgondolkodik, van-e értelme dugóban, vagy a buszmegállóban állnia. 

A nyárihoz képest azonban érdemes ügyelni a megváltozott körülményekre, amik okozhatnak némi bosszúságot.

Ezekre nagyon egyszerű megoldások vannak, ezt foglaljuk össze röviden:


1. bosszúság: A Sötét

Ha ősz, akkor rövidülő nappalok, és óraállítás. "Látni és látszani" - tartja a mondás, és milyen igaz! Október utolsó hétvégéjén szokás szerint óraállítás, ami garantálja, hogy a legtöbben jó eséllyel félhomályban induljunk, sötétben érjünk haza. Ha nem kizárólag végig kivilágított bringaúton közlekedsz, elengedhetetlen, hogy "Láss és lássanak". Mindkettő. Láss, hogy észrevehesd és elkerüld a veszélyes tárgyakat, és lássanak, hogy mindig éppségben érj haza. Egy esős őszi napon lehet, hogy az autósok figyelme is lankad, nem is látnak ki úgy a szélvédőn, mint tiszta időben - gondolj csak a szélvédőn megcsillanő esőcseppekre, a szemből jövők vakító fényszórójára. Sajnos a szem biztosan kevésbé észleli a jobb oldalon, sötétebb terülen közlekedő bringást, ha nincs jól kivilágítva. Neked mindent meg kell tenned, hogy Téged messziről észrevegyenek. gyakran látjuk, hogy ugyan van egy pislákoló első, vagy hátsó vilogó a bringán, de ez még bringaúton is kevés, nemhogy forgalomban. Aranyszabály tehát a sötét ellen:

Legalább 1-1 működő lámpa elől és hátul, fényvisszaverők a bringán és lehetőleg a jól látható színű ruházaton is!


>>Ajánlatunk a tökéletes láthatóságra:
LÁMPÁK KÉSZLETRŐL
PRIZMÁK, LÁTHATÓSÁGI KIEGÉSZÍTŐK

 

2. bosszúság: Az Eső/Elázás

Ha valamikor, hát ősszel biztosan kapunk az égi áldásból. Ez nem csak a bringástól követel megfelelő öltözetet, de a kerékpár is megfelelő felkészítésért kiált. Mit készíts elő, hogy ne érjen váratlanul az első esős út?
Magadnak egy vízálló kamáslit, esőnadrágot, és kabátot, és a csomagosoknak egy vízhatlan táskát, de legalább egy táskahuzatot.
A bringádra pedig feltétlenül egy jó sárvédőt, előre kerülhet extraként egy leffentyű is, ami még a középrészt és a lábfejedet is megvédi a felverődő víztől. És ami a legfontosabb: a tisztántartás és a kenés: A forgóalkatrészek kenése, a lánc rendszeres és megfelelő olajozása (esős napokon esetén minden alkalommal!), a csapágyak zsírral feltöltése többszörös megtakarítást eredményez az első tavaszi revíziónál :) Érdemes néha kivenni a nyeregcsövet is, mert ha a felverődő víz be tud szivárogni az illesztésnél, lecsorog a középcsapágyhoz és komoly eróziót képes véghezvinni, és kiszáradni sem tud könnyen. Nagy elázások után mindenképp nézd meg mi a helyzet a nyeregcsövön belül, és a középcsapágy környékén!


>>Ajánlatunk esős időre:
ESŐKABÁTOK készletről
KAMÁSLIK készletről
TISZTÍTÓ- ÉS ÁPOLÓSZEREK készletről

3. bosszúság: A Hideg

Az ősz sokszor állít komoly ruházkodási feladat elé a reggeli induláskor minket is, amikor ránézünk az időképre, és látjuk a hőmérőt: kora reggel 5 fok, délután 18 fok. Az 5 fok, már a legtöbbeknél thermo öltözéket követel, kamáslit, akár téli cipőt, míg a délutáni a napsütés mindezek hiányát :)) Nem kell magyarázzuk, a kifejezetten bringás technikai ruházat nem hasonlítható össze egy kötött pulóverrel, vagy egy vastag kabáttal, nadrággal. Megéri rászánni a pénzt, ruházatban úgyis mindig van kiemel akciós ajánlatunk! A kötött, pamut cuccok magukba szívják, és magunkban tartják az izzadtságot, miután telítődnek nem képesek kifelé továbbadni azt, így nem marad más, minthogy tocsogunk az izzadtságban. Ez a hidegben különösen veszélyes, hiszen ezeken a ruhákon átfúj a menetszél, és rögtön megfázhatunk. 

A minőségi kerékpáros technikai ruhákban többféle membrán gondoskodik a tökéletes, többlépcsős védelemről. Áteresztik és elvezetik a párát, front oldalon szél- vagy akár vízállóak is. A thermo cipők és ruhák pedig extra betétekkel, és hőszigeteléssel készülnek a 0 fok alatti tekerésekhez.


>>Ajánlatunk a hidegebb időjárásra: KATTINTS IDE

4. bosszúság: A Szmog

Városlakók, és külvárosiak gyakori őszi bosszúsága a szmog, amit nem nagyon lehet elkerülni. Megjön, aztán szélcsendes időben jellemzően ott is marad egy darabig. Ennek alapvető oka az iskolaszezon miatt növekvő forgalom, és még inkább a fűtési szezon kezdete miatt emelkedő szállópor mennyiség. Mást nem nagyon lehet tenni, mint megfelelő szűrőmaszkot kell viselni. A szmog nem indok arra, hogy letedd a bringát, hiszen autóba ülve a dugóban ugyanúgy belélegezzük, és az autónkkal tovább is növeljük a problémát. A szmogról bővebben itt olvashatsz.


>>Ajánlatunk a szmog ellen: KATTINTS IDE

5. bosszúság: A Forgalom

Miért más az ősz a nyárhoz képest? Elindul az iskola, erősödik a forgalom, korábban sötétedik, csúszosabbá válnak az utak, ha épp nincs sötét, akkor a nap alacsonyabban áll, pont a szemünkba vakít, így van szemből vagy hátulról vagyunk nehezen észrevehetőek.. Csak néhány ok, ami kellemetlenséget okoz mindannyiunknak. Mivel nehezen vagyunk láthatóak (lásd 1. pont)  mindent meg kell tennünk, hogy a közlekedésben megfelelő partnerek legyünk.

Tipp: ne rohanj, legyél kiszámítható, és használj megfelelő jelzéseket a közlekedés során. Nem csak az autósok felé kötelező ez, de pl saját kerékpáros szubkultúránkon belül is. Ha bringaúton előzöl, nézz hátra, főleg a forgalmasabb bringautakon!

És ha esetleg autóval közlekedsz, akkor is ügyelj a bringásokra, és legyél előrelátó partner a közlekedésben: indexelve, nagy ívben kerüld a bringást akkor is, ha Te vagy a környék legjobb sofőrje. Ezzel ugyanis másoknak felé is jelzed, hogy nem kóvályogsz a sávban, hanem valamit kikerülsz. Nem fogod elhinni, de a legtöbbször ennyin múlik egy baleset!

1. bosszúság: A Defekt

Nem igazán szezonális bosszúság, de nem hagyhatjuk ki az összefoglalóból :) Különösen azért nem, mert aki próbált belsőt cserélni - vagy ami még viccesebb belsőt foltozni - fagyban, az megfogadja, hogy soha többet nem csinál ilyet, és inkább vesz egy komoly defektvédelemmel ellátott gumit, használ defetgátló folyadékot, vagy jár 2 belsővel :)

>>Defektvédelem minden mennyiségben: KATTINTS IDE

Az őszi bringázás kiváló dolog, ha nem az lenne, nem csinálnánk! Megfelelő ruházat és jó bringa kell hozzá és egy kis odafigyelés, és a bringás szezont jópár hónappal kitolhatod!
 
Jó bringázást Nektek!

 

magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.