Az 5 éves sisak misztériuma

Sokan hallunk meglepő, és egyben ijesztő történeteket arról, hogy 5 évente le kell cserélni a bukósisakokat, mert a továbbiakban már nem biztonságosak.

MI az igazság, vehetek-e egy 5 éve gyártott, de új sisakot? Nézzük sorban!

Rengeteg külföldi motoros és bringás fórumon olvashatunk egymástól eltérő véleményeket, amik természetesen sosem hivatalos állásfoglalások, legfeljebb ajánlások.

Az egyik oldal a műanyagok öregedésével érvel az izzadság és UV-sugárzás hatására, a másik a tapasztalatokra, miszerint egy 10-15 éves napi használatban lévő sisak is azonos mechanikai állapotban van mint újkorában.

A mai fogyasztóvédelmi jog - úgy gondoljuk - meglehetősen nagy figyelmet fordít a kerékpáros biztonságára (ld gyermekülések, gyermekkerékpárok előírásai). Amennyiben egy olyan életvédelni eszköz, mint a bukósisak el tudna öregedni tárolás közben, erre nyilván kitérne a jogalkató, és nem engedné forgalomba hozni az 5 évesnél öregebb sisakokat.

A gyártók ugyanakkor ajánlják, hogy a napi használatban lévő sisakokat (esetleges kisebb esések, az izzadság a belső habszivacs részekre gyakorolt erozív hatása, valamint az UV sugárzás miatt) valóban célszerű és ajánlott 5 évente újra cserélni.

A forgalmazók állásfoglalása szerint is egy raktárban 4-6 évig megfelelően tárolt sisak mechanikailag nem avulhat el, és ugyanolyan biztonságos, mint egy frissen gyártott darab.

Mennyire találtad hasznosnak?

5
(4 értékelés)
Az értékeléshez lépj be vagy regisztrálj!
magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.