Növekszik a bringás balesetek száma - tehetünk ellene

Ez a bejegyzés már nagyon régi! A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. Kérjük tájékozódj újdonságainkról a főoldalon.

Riasztóan hangzik a 23%-os növekedés, jó lenne a bringásszám-növekedés mellett komoly odafigyeléssel csökkenteni ezt az adatot.

Az index.hu cikkét olvasva láthatjuk a friss KSH adatokat, hogy a fő kerékpáros útnovalainkon bizony elég sok a kisebb-nagyobb sérüléssel járó kerékpáros baleset.

Mielőtt ráhúznánk a vizes lepedőt az autósokra, nézzünk rá a táblázatokra, és lássuk, hogy nem csak "autós vs bringás" balesetek ezek, bőven akadnak bringások és gyalogosok illetve bringások közötti esetek is: a csúszka mutatja is, hogy kb 50-50%-ban okozó és vétlen a kerékpáros szereplő.

A növekvő számok hátterében persze egyszú mutatók is szerepet játszhatnak: Manapság a közlekedés eléggé összetett dologgá vált, beszélhetünk megnövekedett forgalomról, hiszen nem igazán csökken az autók száma, de a bringások egyre többen vannak, így várható bizonyos fokú emelkedés a baleseti statisztikában. Ugyanúgy a ront a helyzeten az egyre romló mobilozási kultúra a közlekedők körében. Legyünk őszinték: kevesen vannak, akik egyáltalán nem nyomkodnak semmijen kütyüt vezetés közben. Jobban meg is oszlik a figyelmünk, már régen nem úgy közlekedünk, ahogy tanították nekünk, hanem megszokásból, ez pedig bringás és autós fejjel is meglehetősen könnyelmű dolog.

Amit tenned kell autósként, vagy bringásként, hogy javítsd a statisztikákat:

Bringásként: 

  • Figyeld a forgalmat magad körül, hiszen bárhonnan számíthatsz váratlan szituációra. 
  • Egyszerűen: legyél látható. Ciki, vagy sem, egy rikító ruha, vagy egy normális fényű lámpa segítségével észrevehető leszek még a perifériás látómezőben is, sötétben vagy akár ködös időben is. Többet ér minden életbiztosításnál!
  • Zebrán, és zöld jelzésen is körültekintve menj át, az autósok kanyarodáskor számítanak még mindig legkevésbé a gyalogosok között gyorsabban átguruló bringásra
  • Lehetőleg ne hallgass zenét, hogy meghalld, amit meg kell
  • És viselj sisakot, "inkább a sisak, mint a kobak!"

Autósként:

  • Közlekedj kiszámíthatóan, és akkor a bringások is tudják mit szeretnél. :)
  • Előzz ésszel. Ha menni kell, megértjük, de figyeld, hogy jön-e bringás szemből, vagy akit előzöl, épp nem kezd-e egy bringás előzésébe..
  • Ha már előzés: jelezd, ha előzöl, így mögötted is tudni fogják, hogy valakit kikerülsz. ez sem ciki
  • Ó igen: Tudod, 1,5 méterre illene kerülni a bringásokat. Nekünk az is bőven elég, ha csak szimplán óvatosan, 0,5-1 méterre kerülöd ki a bringásokat városban.
  • Mielőtt kinyitod az ajtót, nézz hátra, hogy jövünk-e :)

magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.