Shimano XTR 2019 (M9100)

Jövőre megújul a Shimano MTB-családok zászlóshajója, az XTR.

Hosszú, és kanyargós utat járt be mostanáig az alkatrészcsalád a '90-es évek legendás M900-as sorozatától, ami annak idején meghatározója volt annak a folyamatnak, amitől ma a bringázás ott tarthat, ahol. Sokan csorgatták a nyálukat azokra a katalógus oldalakra, és kötöttek örök barátságot a bringázással, és talán azóta be is szereztek egy annál sokkal komolyabb bringát, mint amit akkoriban megengedhettek maguknak.

 

 


A technikai fincsiségek sokaságát felsorakoztató M9100-as szett egy lenyűgöző és minden elemében új mérföldkő, alig várjuk, hogy tesztelhessük élőben!

Bő negyed század a mai technológiai fejlődés mellett már időutazásnak számít, így nem csoda, hogy az új szettben már csak nyomokban található meg az annak idején felállított jónéhány szabvány. 

A 2019-es szettben szemmel is jól láthatóan a hajtásszettet reformálták meg leginkább.

A hajtómű esetében megújul a lánctányérok felfogatása, valamint a tengely rögzítése is egyedivé válik, megoldásában leginkább az M970-es hajtókarok rögzítése köszön vissza.

Az amerikai konkurens trendjét követve 12 sebességessé vált a Shimano rendszere is, a hátsó áttétel 2019-től itt is 10-es kislánckeréktől indul, és 51-es tányérral zárul. Többek közt a 10-es lánckerék indokolta a kazettatest áttervezését, mely teljesen új mechanikát kapott, és egy teljesen új mikroreteszelésű, halk szabadonfutót kapott. Megoszlanak a vélemények, hogy mi a jobb, a "dögös", hangos racsni, vagy a hangtalan rendszer. Egy biztos, a hangos reteszeléshez nagyobb rugóerő kell, ez pedig valamivel nagyobb ellenállást és nagyobb lánc-előretolást is jelenthet, és ahol a századmásodpercek is döntőek, bizony minden apró részlet számít.

Az apró részleteket itt mutatja be a Shimano

 

Az idén bejelentett mechanikus váltásszett mellett szinte kötelező elektromos verziót még homály fedi, de nem csüggedjünk, idővel ez is meg fog jelenni :)

Fotógalériánkat Facebook oldalunkon itt elérhetitek

 

magyar english
Belépés


Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.